Francken betrapt meer dan 100 ‘vakantiefraudeurs’

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) © Belga

Een erkende vluchteling die even heen en weer vliegt naar het gevaarlijke thuisland: het gebeurt een pak meer dan we dachten. Dankzij een deal met Nederland en Duitsland kon staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) al meer dan 100 ‘vakantiefraudeurs’ betrappen.

Een deal met Frankrijk is nu nog in de maak. Dat melden Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen.

De redenering is simpel: ons land erkent de vluchtelingen net omdat ze ernstig persoonlijk gevaar lopen in hun thuisland. Als ze dan op eigen houtje beslissen om toch terug te reizen, kan hun vluchtelingenstatus onmiddellijk ingetrokken worden.

Tot voor kort was de aanpak van die ‘vakantiegangers’ niet meteen een prioriteit voor de regering, maar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bracht daar verandering in. In amper twee jaar tijd zijn intussen al meer dan 100 dossiers over ‘vakantiefraudeurs’ overgemaakt aan het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. Een persoonlijke triomf voor Francken. ‘De vluchtelingenstatus is geen vodje papier’, zegt hij. ‘Het is de hoogste internationale bescherming die een individu kan krijgen. Terugkeren is logischerwijs totaal uit den boze, laat staan vakantie nemen.’

Partner Content