Fouad Belkacem mag niet trouwen in de gevangenis

29/10/12 om 16:43 - Bijgewerkt om 16:43

Fouad Belkacem eiste dat de ambtenaar van de burgerlijke stand naar de gevangenis kwam om zijn huwelijk te voltrekken op straffe van een dwangsom, maar de rechter in kort geding ging daar niet op in.

Fouad Belkacem mag niet trouwen in de gevangenis

© Belga

Belkacem zit al sinds begin juni in voorhechtenis in de gevangenis van Antwerpen. Hij had na het nikab-incident in Sint-Jans-Molenbeek een videoboodschap verspreid waarin hij zou hebben opgeroepen tot haat en geweld tegen niet-moslims.

Op 1 augustus hadden hij en zijn verloofde aangifte gedaan van hun huwelijk, dat op 17 augustus zou plaatsvinden. De ambtenaar van de burgerlijke stand liet hem echter weten dat zijn huwelijk volgens het burgerlijk wetboek enkel in het gemeentehuis kon voltrokken worden.

Kort geding

Een huwelijk in de gevangenis is enkel mogelijk als Belkacem bewijzen voorlegt dat hij niet binnen de voorziene termijn van 6,5 maand na de aangifte - dus voor half februari 2013 - naar het gemeentehuis kan komen. Belkacem pikte dat niet en spande een kort geding aan. Hij riep de nakende bevalling van zijn verloofde, die rond 20 november werd uitgerekend, als hoogdringendheid in.

De kortgedingrechter vond dat echter geen dringende reden, omdat Belkacem al een zoon heeft die buiten het huwelijk werd geboren. Hij had die vermeende hoogdringendheid bovendien zelf gecreëerd doordat hij zo lang gewacht had om stappen te ondernemen. (Belga/INM)

Onze partners