Forse besparingen, geen nieuwe belastingen in Waals regeerakoord

18/07/14 om 13:58 - Bijgewerkt om 18:48

De nieuwe Waalse regering gaat de komende jaren fors besparen. Voor bedrijven en burgers komen er geen nieuwe belastingen, zeggen de coalitiepartners PS en CDH. Centraal in het regeerakkoord staat het aanzwengelen van de werkgelegenheid

Forse besparingen, geen nieuwe belastingen in Waals regeerakoord

CDH en PS startten de onderhandelingen voor een Waalse regering op 7 juni. © Belga

De Waalse begroting zou tegen 2018 in evenwicht moeten zijn. PS-voorzitter Elio Di Rupo en Paul Magnette, hun CDH-collega Benoît Lutgen en diens partijgenoot Maxime Prévot stelden het akkoord voor in het Elysette, de ambtswoning van de Waalse regering in Namen.

De begrotingstoestand van Wallonië oogt niet rooskleurig. De komende twee jaar kan de nieuwe Waalse regering nauwelijks nieuw beleid voeren. Er komen wel forse besparingen: per vijf ambtenaren die op pensioen gaan wordt er maar één vervangen. Vanaf 2017 wordt dat één op de drie.

Werkgelegenheid

Werk staat voorop in het akkoord. Het eerste wat de nieuwe Waalse regering wil doen is daarrond een pact sluiten met de sociale partners. De hoge jongerenwerkloosheid in Wallonië willen PS en CDH aanpakken met concrete maatregelen: een vrijstelling van sociale bijdragen voor de aanwerving van laaggeschoolde jongeren en een job, stage of opleiding voor jongeren die 18 maanden na het afstuderen nog geen job hebben.

De Franse gemeenschap, waarvoor PS en CDH ook een regeerakkoord sloten, wil de universiteiten herfinancieren.

Beide partijen startten de onderhandelingen op 7 juni. Na 41 dagen onderhandelingen zijn ze het eens geraakt. Afgelopen nacht werd nog tot 4 uur onderhandeld. De voorzitters van PS en CDH moesten elkaar vrijdagmorgen opnieuw zien om de laatste knopen door te hakken.

Eerder werd reeds de regering van de Duitstalige gemeenschap gevormd en raakten socialisten, Open VLD, FDF, CDH en CD&V het eens over een Brussels regeerakkoord.

Het is dus enkel nog wachten op een Vlaams en federaal akkoord. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners