Ford Genk: 'De Croo is een harteloze boskabouter' (vakbonden)

26/10/12 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:46

De vakbonden zetten in op brugpensioen op 50 jaar voor de werknemers van Ford Genk. Alexander De Croo, minister van Pensioenen, is die optie allesbehalve genegen.

Ford Genk: 'De Croo is een harteloze boskabouter' (vakbonden)

© Belga

De vakbonden blijven inzetten op brugpensioen op 50 jaar voor de werknemers van Ford Genk. Vooral federaal minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD), die brugpensioen op die leeftijd "onverantwoord" noemde, was kop van Jut.

"Wij eisen brugpensioen op 50 jaar", stelde Herwig Jorissen, voorzitter van ABVV-Metaal. Hij was het scherpst in de aanval op De Croo. "Hij is een harteloze boskabouter die zijn werk niet voldoende kent en niet weet wat brugpensioen precies inhoudt. Hij wil een reputatie opbouwen op de ellende van de arbeiders van Ford Genk."

Walter Cnop, algemeen secretaris van ACV, noemde de reacties van sommige ministers "laakbaar". "Brugpensioen is al jaren geen vrijgeleide meer. Ook bruggepensioneerden worden geactiveerd", luidde het van zijn kant. "Het enige verschil is dat de betrokkene een extra vergoeding krijgt van de werkgever die verantwoordelijk is voor zijn ontslag. En wie kan daar tegen zijn?"

Sociaal akkoord

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (SP.A) benadrukte dat Ford Europe "zijn verantwoordelijkheid moet nemen en voldoende inspanningen moet doen om de mensen een goed sociaal akkoord te geven". Brugpensioen zal op een bepaald moment uiteraard ter sprake komen "en daarover zal collega Monica De Coninck (federaal minister van Werk) dan met de nodige ernst een overwogen beslissing nemen", aldus nog Lieten. (Belga/INM)

Onze partners