Fons Verplaetse: "Laat wie in Brussel werkt daar ook belastingen betalen"

09/06/10 om 15:18 - Bijgewerkt om 15:18

Daarin schuilt volgens de ere-gouverneur van de Nationale Bank, Fons Verplaetse, de oplossing voor de financiering van Brussel.

'Wie in Brussel werkt, zou daar ook een deel van zijn belastingen moeten betalen.' Daarin schuilt volgens de ere-gouverneur van de Nationale Bank, Fons Verplaetse, de oplossing voor de financiering van Brussel, zo verklaart hij in een interview met Knack.

Fons Veplaetse: 'Een staatshervorming draait om centen, en in de huidige financieringswet die dat regelt vindt een kat haar jongen niet meer terug. Die financieringswet moet dus veel transparanter, en meteen moet je ervoor zorgen dat bevoegdheid en financiële verantwoordelijkheid samenvallen. De uitwerking van een nieuwe financieringswet moet je ook niet in handen geven van politici die over principes spreken, want dan kom je nergens. Laat cijferaars het werk doen, bijvoorbeeld mensen van de universiteiten van Namen en Leuven en iemand als Eric Kirsch, die twintig jaar geleden al als kabinetschef van Jean-Luc Dehaene (CD&V) de financieringswet uittekende. Ik ben ervan overtuigd dat die samen tot een goede oplossing kunnen komen.

Maar als je erin slaagt de financieringswet te hervormen, zit je nog met een groot probleem: de financiering van Brussel. Er werken veel Vlamingen en Walen, maar ze betalen daar geen belastingen, wel waar ze wonen. In sommige landen is de belasting gesplitst: een deel gaat naar de woonplaats, een deel naar de arbeidsplaats. Ik zou dat voor Brussel ook doen. En bij uitbreiding voor heel België: als een Waal in Vlaanderen werkt, betaalt hij daar een deel van zijn belastingen en omgekeerd. Je kunt discussiëren over de precieze cijfers, maar bijvoorbeeld 70 procent van de belastingen gaat naar waar je woont, 30 procent naar waar je werkt. Dan zou Brussel meer middelen hebben, betaald door de Vlaamse en Waalse regio's.

(EWP)

Lees meer over:

Onze partners