FLITS-campagne beloont leerlingen die ook in winter te voet gaan of fiets nemen

05/11/15 om 16:55 - Bijgewerkt om 16:55

In heel wat Vlaamse basisscholen gaat maandag de FLITS-campagne van start, die duurzame verplaatsingen en verantwoord verkeersgedrag stimuleert. De bedoeling is om beloningen uit te delen aan kinderen die ook in de winter te voet of met de fiets naar school gaan.

FLITS-campagne beloont leerlingen die ook in winter te voet gaan of fiets nemen

Kinderen die met de fiets naar school komen krijgen een beloning © iStock

De campagne is een initiatief van de Voetgangersbeweging en kadert in het Octopusplan van de beweging. "Tijdens de wintermaanden is er een verdubbeling van het aantal autoverplaatsingen van en naar school. Slechts 25 procent van de kinderen gaat tijdens deze periode te voet of met de fiets naar school."

Het Octopusplan wil met FLITS een tegenbeweging op gang brengen, aldus de organisatoren. Ruim 1.000 scholen nemen aan de campagne deel. Daarnaast gaan er ook 35 FLITS-teams op pad, die zich zullen opstellen op kruispunten en strategische plaatsen waar veel kinderen op weg naar school passeren en hen belonen voor hun duurzaam verplaatsingsgedrag.

Gehoopt wordt om op die manier het autovervoer tijdens de wintermaanden terug te dringen en zo de veiligheid aan de schoolpoort te verhogen. De campagne start net na de herfstvakantie, op maandag 9 november, en loopt tot aan de krokusvakantie. (Belga/MVM)

Onze partners