Fiscus kreeg namen van 49.000 Belgen met rekening in Luxemburg

Johan Van Overtveldt (NV-A). © BelgaImage

De Belgische fiscus heeft een ongezien aantal gegevens van Belgen met bankrekeningen in Luxemburg in handen gekregen. Het gaat om ruim 49.000 rekeningnummers die zijn gestolen bij de Luxemburgse Banque et Caisse d’Épargne de l’État (BCEE).

Dat schrijft De Tijd.

“We hebben de gegevens op 30 september gekregen van de Duitse belastingadministratie. Onze dataminers zijn de data al enkele weken aan het analyseren”, onthult minister van Financiën Johan van Overtveldt (N-VA) in een antwoord op een vraag van Ecolo-parlementslid Georges Gilkinet. Eerdere gegevens die de Duitse fiscus aan België had doorgespeeld, bleken gecodeerd en anoniem te zijn. Nu is er wel sprake van familienamen en woonplaatsen waarmee de fiscus aan de slag kan.

‘5 miljoen euro’

De omvang van het lek is zonder precedent. Meer dan 49.000 bankgegevens is een veelvoud van het aantal bankgegevens van Belgen die uitlekten dankzij de Panama Papers en SwissLeaks. Ook ter vergelijking: Nederland kreeg eind september van de Duitse fiscus “slechts” 4.400 gegevens van Nederlands BCEE-cliënten. De Duitsers hebben de gestolen bankgegevens gekocht voor naar verluidt 5 miljoen euro. Minister Van Overtveldt laat onderzoeken of onze fiscus in de toekomst ook gelekte gegevens kan aankopen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content