Federale regering heeft acht nieuwe locaties voor opvang vluchtelingen

Een aantal jaar geleden vingen verschillende universiteiten tijdelijk mensen zonder papieren op. © Belga

De federale regering heeft acht nieuwe locaties uitgekozen waar opvangcentra voor vluchtelingen komen. De kustgemeenten voelen zich geviseerd.

De federale regering breidt het aantal locaties waar vluchtelingen terechtkunnen uit met acht, meldt De Zondag. Het gaat onder meer om Zeebrugge, waar 300 opvangplaatsen worden gecreëerd.

De regering koos voor Zeebrugge, Knesselare, Oostende, Zaventem, Spa, Vielsalm, Scherpenheuvel en Brasschaat. Die moeten samen 1.650 plaatsen creëren. Privépartners zullen een extra 1.050 plaatsen vrijmaken, zegt de woordvoerder van staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), in de krant.

Kustgemeenten voelen zich geviseerd

Franky Demon, CD&V-parlementslid en schepen in Brugge, hekelt het feit dat steeds meer kustgemeenten asielzoekers moeten opvangen. Ook in Koksijde en Lombardsijde zijn er immers opvangplaatsen. “Ik pleit dringend voor een spreidingsplan over heel België”, stelt hij in De Zondag. Bovendien blijkt Zeebrugge aantrekkelijk voor de oversteek naar Engeland. “We zien hier ook economische vluchtelingen. De oorlogsvluchtelingen moeten hiervan onderscheiden kunnen worden,” aldus Demon, die pleit voor een duidelijke identificatie. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content