Federale regering gaat niet meer voor begrotingsevenwicht in 2015

© Belga

De federale regering gaat niet langer voor een nominaal evenwicht in 2015. Structureel moeten de boeken tegen dan wel weer in evenwicht zijn.

De federale regering gaat niet langer voor een nominaal evenwicht in 2015. Structureel moeten de boeken tegen dan wel weer in evenwicht zijn. Dat heeft het kernkabinet afgesproken. De beslissing ligt in lijn met wat de Europese Commissie en de Hoge Raad voor Financiën eerder al hadden aangegeven, onderstreepte minister van Financiën Koen Geens (CD&V). Oppositiepartij N-Va noemt het lossen van het nominaal evenwicht ‘onverantwoord’.

Het stabiliteitsprogramma legt het traject vast voor de Belgische publieke financiën in de komende jaren. De vorige afspraken met Europa hielden in 2015 al een nominaal evenwicht in, maar de economische crisis drukte ons land dieper in het rood. Daarom schuift het streefdoel van een nominaal evenwicht nu een jaartje op, naar 2016.

‘Structureel’ betekent concreet dat alle eenmalige mee- en tegenvallers uit de vergelijking gehaald worden, net als cyclische economische effecten zoals de inflatie. Een beetje zoals een gezin met een eenmalig extraatje geen langlopende en terugkerende engagementen aangaat, verduidelijkte Geens.

Structureel moet de begroting in 2015 wel al in orde zijn. Het gaat dan om alle inkomsten en uitgaven die minstens twee jaar blijven doorwerken en dus een duurzaam karakter hebben. Het oude stabiliteitsprogramma voorzag in 2015 al een structureel overschot van 0,6 procent, maar dat wordt nu dus een gewoon evenwicht.

Inspanning tussen 2012 en 2015 blijft 10 miljard euro

Toch wordt de inspanning er niet makkelijker op, onderstreepte de Hoge Raad voor Financiën eerder al. De inspanning tussen 2012 en 2015 blijft immers 2,7 procent van het bbp of zo’n tien miljard euro. “Het is geen kwestie van de teugels te vieren, het zijn de inkomsten die lager uitvallen”, zei ook Geens. Bovendien moeten ook
maatregelen getroffen worden voor groei en economische relance, onderstreepte de CD&V’er.

Alexander De Croo: ‘Een structureel evenwicht in 2015, dat is belangrijk’

De regering maakt zich in elk geval sterk dat de beslissing ook Europa tevreden zal stellen. “Eurocommissaris Olli Rehn zei ons al: ‘kijk naar de structurele cijfers'”, aldus Open VLD-vicepremier Alexander De Croo. “Een structureel evenwicht in 2015, dat is belangrijk.” Het begrotingstekort kon ook dit jaar al iets hoger dan
afgesproken, omdat Europa had laten weten dat vooral de structurele ingrepen van tel zijn. Het deficit klokte uiteindelijk af op 2,46 procent en niet op 2,15 procent van het bbp.

Niettemin zal dat nominale tekort voor 2013 vermoedelijk nog opschuiven naar die 2,15 procent, dankzij de eenmalige ingrepen die de regering wil nemen om de staatsschuld onder de 100 procent van het bbp te houden. Geens laat zich niet graag vastpinnen op een concreet streefdoel voor die oefening, maar mikt op “1 à 1,5 miljard euro”. Het bbp schommelt echter, dus ook dat bedrag zou nog hoger of lager kunnen uitvallen.

N-VA: ‘Nominaal evenwicht lossen is onverantwoord’

Oppositiepartij N-VA noemt het “onverantwoord” dat de federale regering pas in 2016 opnieuw een begroting in evenwicht wil bereiken. “Sinds 2000 al worden in de stabiliteitsprogramma’s de inspanningen telkens vooruit geschoven. Er worden geen overschotten opgebouwd en wordt geen evenwicht bereikt. Zo komen we nergens”,
hekelt Kamerlid Steven Vandeput.

“Dat jaar extra is een verloren jaar”, aldus Vandeput. “De regering heeft het tekort van 2,15 procent voor 2013 al gelost en nu laat ze ook het nominaal evenwicht in 2015
los. Van goed bestuur gesproken.”

Nochtans verwees N-VA in het verleden zelf regelmatig naar de Europese regels en aanbevelingen om extra inspanningen te eisen. “Europa is voor ons altijd een bijkomend argument geweest om onze eigen standpunten kracht bij te zetten”, verduidelijkt Vandeput. “Maar voor N-VA is vooral de torenhoge staatsschuld van tel.” “Om die af te bouwen moet je begroting in evenwicht zijn of zelfs een overschot tellen. Elke maatregel die je nu niet neemt, betaal je morgen dubbel”, aldus Vandeput.

Bovendien merkt hij een “bewuste spraakverwarring” in het gebruik van de term ‘structureel’ door de federale ministers. “Sinds de laatste begrotingscontrole is die helemaal
uitgehold”, klinkt het nog. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content