Federale overheid betaalt 1 op 4 facturen te laat

© Thinkstock

De federale overheid betaalde in 2013 een kwart van haar facturen te laat. Vooral wie geld moet van Justitie en Volksgezondheid blijft op zijn honger zitten.

In 2013 hebben alle federale overheidsdiensten (FOD) samen zowat 75.690 facturen (van leveranciers die onderworpen zijn aan de btw) te laat betaald. Dat betekent dat één op vier facturen niet tijdig betaald werd. Die facturen vertegenwoordigden vorig jaar een bedrag van iets meer dan 300 miljoen euro, blijkt uit de officiële cijfers van de FOD Budget en Beheerscontrole waarover le Soir bericht.

Minister van Begroting Olivier Chastel schat het aantal facturen dat laattijdig betaald werd in 2012 op 180.000. Die vertegenwoordigden een totaalbedrag van 2,2 miljard euro.

Vorig jaar betaalden de federale overheidsdiensten hun facturen gemiddeld zeven dagen te laat. Dit loopt op tot 27 dagen voor de 25 procent van de facturen die laattijdig betaald worden. Op 31 december wachtten 2.460 facturen nog op betaling.

De FOD’s Justitie en Volksgezondheid zijn de slechtste leerlingen van de klas, Defensie en Wetenschapsbeleid de beste. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content