Extra jobs door taxshift: 'Nu aan ondernemers om dat in te vullen'

01/12/15 om 08:34 - Bijgewerkt om 08:34

Studies van het Federaal Planbureau en de Nationale Bank tonen aan dat er dankzij de taxshift 45.000 tot 64.500 extra netto jobs kunnen bijkomen tegen 2021. 'Het gaat om volwaardige, duurzame jobs', zei minister van Werk Kris Peeters in De Ochtend.

Extra jobs door taxshift: 'Nu aan ondernemers om dat in te vullen'

Kris Peeters (CD&V), minister van Arbeid en vicepremier © BELGA

"De motor van jobs-jobs-jobs is aangeslagen", aldus Peeters.

Het Planbureau (FPB) en de Nationale Bank (NBB) gingen de macro-economische impact na van de taxshift die door de federale regering Michel I is uitgewerkt.

Er werd gewerkt met een 'simulatiehorizon' van zeven jaar (2015-2021). Volgens de NBB kunnen er tegen het einde van die termijn 64.500 jobs bijkomen, het FPB houdt het bij 45.000 extra netto banen. Volgens minister van Werk Kris Peeters(CD&V) gaat het om 'volwaardige en duurzame jobs'.

Peeters verwelkomde in De Ochtend de cijfers. 'Bij het afsluiten van de taxshift hebben we gezegd dat we objectieve cijfers aan het parlement zouden voorleggen. Op basis hiervan kan nu verder het debat worden gevoerd.' Peeters geeft wel toe dat de cijfers ook conjunctuurgevoelig zijn.

De christendemocratische vicepremier nuanceert de berichten over een gat van meer dan drie miljard in de taxshift. 'Voor 2018 is de taxshift volledig gedekt. Sommige maatregelen zijn niet meegerekend, sommige maatregelen worden lager ingeschat. Maar als regering zullen we alle vragen kunnen beantwoorden.'

"Jobs beloven is gemakkelijk. Door ze ook effectief te laten becijferen, beschikken we nu ook over objectieve cijfers die aantonen dat de taxshift zorgt voor vele tienduizenden extra jobs en extra koopkracht", reageerde minister van Financiën Johan Van Overtveldt gisteravond al.

'Het zijn de ondernemingen die de jobs creëren, en wij geven daar nu de middelen toe. Ik hoop dat ze dat zullen doen, en overgaan tot aanwervingen', stelde Peeters.

Uit de studie blijkt dat de economische groei in 2021 0,57 tot 1,5 procent hoger kan liggen dan wanneer er geen taxshift zou zijn. Arbeid wordt goedkoper (daling van de loonkost per uur met 1,9 tot 2,5 pct), het reëel beschikbare inkomen gaat de hoogte in en de investeringsactiviteit van bedrijven en overheid wordt gestimuleerd, aldus nog Peeters en Van Overtveldt. (JH)

Onze partners