Ex-minister Stefaan De Clerck 'als getuige in afkoopzaak Chodiev'

28/10/15 om 05:05 - Bijgewerkt om 05:22

Gewezen minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) en huidig voorzitter van telecombedrijf Proximus, zal als 'getuige' worden gehoord in het gerechtelijk onderzoek naar de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev. Deze miljardair kocht zijn straf af, en kreeg daarbij, denkt het onderzoeksteam, onbillijke hulp van ten minste één politicus.

Ex-minister Stefaan De Clerck 'als getuige in afkoopzaak Chodiev'

Stefaan De Clerck © BELGA

Dat schrijven L'Echo en De Tijd. Stefaan De Clerck zal volgens de kranten deze week getuigen.

De zaak draait om de vraag wat er precies gebeurd is toen de rechtszaak tegen Chodiev (62) wegens witwassen en schriftvervalsing werd stopgezet nadat hij 23 miljoen euro had betaald. De Clerck was toen minister van Justitie, maar wordt nergens van verdacht.

Carina van Cauter (Open VLD), schrijven de kranten, diende destijds, samen met haar Franstalige collega Philippe Goffin (MR), een amendement in op de afkoopwet, die zo werd uitgebreid dat Chodiev kon ontsnappen aan gerechtelijke vervolging. De toenmalige advocaat van Chodiev was de Franstalige liberaal Armand De Decker (MR), de minister van Staat die jaren geleden nog Senaatsvoorzitter was. Hij wordt ervan verdacht in 2011 zijn politieke invloed te hebben aangewend om de afkoopwet in het voordeel van zijn cliënt te doen aanpassen. Daarvoor had hij, volgens een bericht in Le Canard Enchaîné, 700.000 euro ontvangen. De Decker dreigde er ten tijde van het verschijnen mee een proces tegen het Franse blad aan te spannen.

Discretie

Een andere Franstalige liberaal, Serge Kubla, kwam in de late jaren 1990 tussen om de naturalisatie tot Belg van Chodiev te bespoedigen, hoewel die niet aan de vereisten inzake taalkennis voldeed. Hij sprak geen van de drie landstalen maar werd toch vlotweg Belg.

De speurders hebben De Decker, die inmiddels Brussels parlementslid is, al twee keer verhoord, bevestigt het parket. Onderzoekers en magistraten zijn ook al naar het federale parlement gegaan, om in de grootste discretie uit te zoeken hoe het amendement op de afkoopwet precies is ingediend. Tal van documenten zijn meegenomen uit de archieven van de commissie-Financiën en bij de administratieve diensten.

Patokh Chodiev heeft zijn miljarden verdiend met grondstoffenhandel en bankieren/speculatie. Hij prijkt op de jaarlijks Forbeslijst van 's werelds rijkste mensen, en stond bijvoorbeeld in 2010 op plaats 287. Hij is de op een na rijkste Belg.

(Belga/RR)

Onze partners