Evenveel verkeersdoden, minder gewonden in 2015

03/09/15 om 02:53 - Bijgewerkt om 03:04

Het aantal verkeersdoden op de Belgische wegen is tijdens de eerste zes maanden van 2015 gestagneerd (+0,7 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal letselongevallen en gewonden daalde daarentegen telkens met 6,7 procent.

Evenveel verkeersdoden, minder gewonden in 2015

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister voor Mobiliteit © Belga

Dat blijkt uit de meest recente verkeersveiligheidsbarometer van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

In absolute aantallen waren er 1.415 letselongevallen en 1.815 gewonden minder, maar 2 verkeersdoden meer tijdens de eerste zes maanden van dit jaar. Als verkeersdode wordt beschouwd: iemand die ter plekke overlijdt.

In Vlaanderen is het aantal verkeersdoden gedaald, met 3 procent of 5 doden minder. In Wallonië was voor het eerst sinds lang een stijging van het aantal doden met 5,1 procent (of 6 doden meer). In Brussel steeg het aantal verkeersdoden van 7 in het eerste semester vorig jaar naar 8 in het eerste semester van 2015.

'Kentering'

In Vlaanderen daalde het aantal letselongevallen met 8,4 procent en het aantal gewonden met 7,8 procent. In het Waalse gewest daalde het aantal ongevallen met letsel met 4,3 procent en het aantal gewonden met 6,1 procent. In het Brusselse gewest daalde het aantal letselongevallen met 1,5 procent, terwijl het aantal gewonden stagneerde (+0,1 procent).

"Met 400 doden op de Vlaamse wegen was 2014 een echt rampjaar voor de verkeersveiligheid", zegt Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister voor Mobiliteit, in een reactie. "Na een jarenlange dalende trend zagen we in 2014 opnieuw gitzwarte cijfers. Daarom namen we het afgelopen jaar onmiddellijk initiatieven, onder andere op het vlak van trajectcontrole en de rijopleiding. De goede cijfers van 2015 moeten het begin zijn van de kentering. Er komt dan ook een Vlaams verkeersveiligheidsplan met ingrijpende maatregelen op vlak van preventie en handhaving."

'Staten-Generaal'

De nationale minister van Mobiliteit, Jacqueline Galant (MR), is niet tevreden met de cijfers. Dit brengt ons niet dichter bij de doelstelling om het aantal verkeersdoden tegen 2020 met de helft te verminderen ten opzichte van 2010, laat ze weten. "Nieuwe maatregelen en initiatieven zullen worden besproken op de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid die over enkele maanden zal plaatsvinden en waar alle betrokkenen zich kunnen mobiliseren rond dit objectief".

(Belga/RR)

Onze partners