Europese primeur: computer doet Belgische treinen stipter rijden

21/09/12 om 06:22 - Bijgewerkt om 06:22

De NMBS heeft zelf nieuwe software ontwikkeld die in een jaar tijd tot 27.000 treinen méér op tijd kan laten rijden.

Europese primeur: computer doet Belgische treinen stipter rijden

© Belga

Volgens Het Laatste Nieuws verzamelt het zogeheten 'conflictdetectie-systeem' voortdurend honderden data. Zo kan het tot uren op voorhand problemen voorspellen met onder andere materieel, personeel en aansluitingen.

"De voorspeller voorkomt niet álle vertragingen, maar kan minstens een sneeuwbaleffect vermijden", luidt het. Volgens de NMBS gaat het om een Europese primeur. Naar verluidt hebben de Nederlandse, Franse en Duitse collega's interesse.

"Begin deze maand is het nieuwe systeem in gebruik genomen. De eerste resultaten zijn voortreffelijk", zegt Paul Muysewinkel, adjunct-chef Reizigers Dispatching (RDV) bij de NMBS. "Zo konden we al voorspelde vertragingen van liefst twintig minuten in een 'vingerknip' uitwissen."

Het detectiesysteem is werkelijk van álles op de hoogte. Het weet bijvoorbeeld ook hoeveel personen met beperkte mobiliteit meereizen, in welk rijtuig en op welke zetel ze precies zitten én waar ze moeten afstappen. Volgend jaar wordt het systeem uitgebreid en zal de computer ook zélf oplossingen aanbieden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners