Europese Commissie voorspelt Belgisch begrotingstekort van 3 procent

© AFP

Zonder bijkomende maatregelen zal het begrotingstekort van België dit jaar uitkomen op 3,0 procent.

De Europese Commissie verwacht dat de Belgische regering bij de komende begrotingscontrole “de noodzakelijke maatregelen van structurele aard neemt om een begrotingstekort van 2,15 procent in 2013 te bereiken en een verdere vermindering van het tekort in 2014 te verzekeren”. Dat heeft eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn gezegd bij de presentatie van nieuwe economische prognoses.

Volgens de winterprognoses van de Commissie zal het Belgische begrotingstekort zonder bijkomende maatregelen dit jaar oplopen tot 3,0 procent, in plaats van de afgesproken 2,15 procent. Bij ongewijzigd beleid stijgt het deficit verder tot 3,2 procent in 2014, terwijl de regering dat jaar het tekort verder zou moeten terugdringen tot 1,1 procent.

Dexia kan tekort nog doen stijgen
Rehn maande België dan ook aan om in te grijpen in de openbare financiën. Want hoewel de huidige regering van premier Elio Di Rupo op consolideringskoers bleef, zo stelde de eurocommmissaris vast, heeft België de voorbije drie jaar onvoldoende structurele maatregelen genomen om de begroting te saneren.

Tegen België loopt nog steeds een procedure wegens buitensporige begrotingstekort. In dat kader dwong de Commissie ons land vorig jaar het begrotingstekort onder de drempel van drie procent te brengen. Dat lukte, maar Rehn merkte op dat Eurostat nog geen finaal verdict heeft geveld over de impact van de kapitaalinjectie voor Dexia op de begroting. Zo zou het tekort nog kunnen stijgen tot 3,7 procent.

Begrotingsevenwicht in 2015 ‘onbereikbaar’ (Onkelinx)

Tegen 2015 moet België een begroting in evenwicht halen.Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), pleit ervoor het beoogde begrotingsevenwicht niet ter discussie te stellen. PS-vicepremier Laurette Onkelinx zei echter dat die doelstelling “onbereikbaar” was geworden. “De Franstalige socialisten zijn absoluut geen verkwisters”, zegt Onkelinx. “We gaan bijvoorbeeld de staatsschuld zeker niet laten stijgen, maar de economische toestand is nu eenmaal totaal veranderd: ik wil geen sociale ramp en ik wil onze economie niet doodmaken en verstikken. Ons budgettair traject is niet meer aangepast aan de werkelijkheid.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content