Etalageruit sneuvelt bij incident langs parcours Pegida-betoging

23/04/16 om 16:40 - Bijgewerkt om 20:44

In Antwerpen hebben zaterdagmiddag enkele honderden aanhangers van de anti-islambeweging Pegida betoogd. Niet lang na het vertrek van een optocht brak een schermutseling uit in het stadscentrum. Daarbij werd een persoon met een bijl opgepakt die uit een kapperswinkel kwam toen bij hem op de ruit werd geslagen. In Park Spoor Noord hielden enkele tientallen sympathisanten van burgervereniging Hart BOVEN Hard (en niet Hart tegen Hard) een tegenactie.

Etalageruit sneuvelt bij incident langs parcours Pegida-betoging

Archiefbeeld. © Belga Image

Circa 350 Pegida-aanhangers verzamelden op het Hendrik Conscienceplein om te protesteren tegen de islamisering en de open grenzen na de aanslagen van 22 maart in Brussel. "22 maart moet absoluut keerpunt worden in het beleid. Wij aanvaarden het islamgeknuffel niet langer, want door dit geknuffel ziet men niet dat jihadistische cellen in safehouses hun wapens stockeren en bommen in elkaar steken", zei de moeder van mede-organisator Rob Verreycken.

Ze riep op de "subsidiekraan" naar de islam dicht te draaien en de grenzen te sluiten. Beiden vertelden het publiek ook aan de luchthaven te zijn geweest op het moment van de aanslagen.

Na de toespraken vertrok de stoet door de stad. Aan de Lange Koepoortstraat kwam het tot een schermutseling aan een kapperszaak. Nadat er iets over de Pegida-aanhagers zou zijn gegooid, zou er tumult zijn ontstaan en zou het raam gebarsten zijn toen er op geklopt werd. Een man, de vermoedelijke eigenaar van de zaak, liep daarop naar buiten met een bijl. Hij werd snel overmeesterd door de politie. Niemand raakte gewond.

In Park Spoor Noord kwam een zestigtal personen samen om tegengewicht te bieden tegen de Pegida-actie. De burgerbeweging Hart boven Hard startte er een actie waarbij een maand lang bloemen worden verkocht. "Pegida zaait haat en terreur, wij solidariteit", zegt organisator Ciska Hoet. Verschillende aanwezigen riepen op om niet in hokjes te denken, te veralgemenen of te stigmatiseren. Ook minister Jan Jambon en de Antwerpse lokale politie kregen er verbaal van langs. Jambon voor zijn vermeende overdrijving van het aantal terreuraanhangende moslims en de Antwerpse politie voor de arrestatie van een atleet met een baard tijdens een recent loopevenement.

Een belangrijk signaal volgens Hoet was de aanwezigheid van Herman Van Goethem, nog even Kazerne Dossin-directeur en binnenkort de nieuwe Antwerpse rector. "Tegenover een boodschap van haat moeten we er een plaatsen van verdraagzaamheid, vrede, verantwoordelijkheid en engagement waarbij je opkomt voor een betere samenleving. Haat is geen oplossing voor de wereld. We moeten elkaar beter leren kennen, " zei de rector-elect, die vindt dat de universiteit een rol moet spelen bij samenlevingsopbouw. (Belga/WK)

Lees meer over:

Onze partners