ESBL-bacterie - "Verhit vlees is perfect veilig"

27/05/13 om 10:21 - Bijgewerkt om 10:21

(Belga) Wanneer vlees correct bereid wordt en de basishygiëneregels in acht genomen worden, is er geen enkel risico verbonden aan het eten van verhit vlees. Dat meldt FEBEV, de Federatie van Belgische slachthuizen, vleesuitsnijderijen en -groothandels, in een reactie op de berichtgeving van afgelopen weekend over de antibioticaresistente ESBL-bacterie. "De bacterie bevindt zich aan de buitenkant van het vlees en is zeer gevoelig voor verhitting. Bij het bakken of braden wordt ze gedood", luidt het bij FEBEV.

Volgens de federatie is het fenomeen ook "niets nieuws". "E.Coli is alom aanwezig en zorgt zelden voor grote problemen. De bacterie zit ook niet in het vlees, maar op het vlees, en het is de buitenkant die in contact komt met de pan bij het bereiden. De hitte doodt alle bacteriën." Rauw vlees houdt volgens FEBEV een laag, "maar absoluut aanvaardbaar" risico in. België scoort volgens de federatie bovendien nog goed, "en zeker beter dan Nederland", wat betreft de ESBL-aanwezigheid. (Belga)

Onze partners