Emily Hoyos (Ecolo): 'Wij zijn niemands marionetten'

03/04/12 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:11

'Ik maak me meer zorgen om Bernard Wesphael zelf dan om Ecolo' zegt Emily Hoyos, die als nieuwe covoorzitter van Ecolo meteen te maken kreeg met het vertrek van een prominent partijlid.

Emily Hoyos (Ecolo): 'Wij zijn niemands marionetten'

© ImageGlobe

U wordt met Olivier Deleuze gezien als de keuze van de partijbonzen. Vindt u dat vervelend?

Emily Hoyos: Olivier en ik hebben allebei hoge verantwoordelijkheden voor de partij gedragen. Wij zijn vertrouwd met de politieke machtsverhoudingen. We zijn geen outsiders, dat klopt, maar dat is ook nuttig als Ecolo een politieke speler met invloed wil blijven, dit op voet van gelijkheid met de andere politieke partijen kan praten.

We beogen geen breuk met onze voorgangers, we werken goed samen met onze ministers maar we zijn niemands marionetten.

Een pijnlijk gevolg van uw verkiezing als voorzitter is het vertrek van Bernard Wesphael, Ecolo-fractievoorzitter in het Waals parlement en een van de pioniers van Ecolo. Kon u hem niet tegenhouden?

Hoyos: Meteen na onze verkiezing hebben Olivier en ik contact met hem opgenomen. We hebben samen geluncht in een serene sfeer, maar ik besefte ook dat ik een gekwetst man tegenover me had. Bernard vroeg twee weken bedenktijd en dat vonden wij een goed idee. Ik zag dat het voor hem niet gemakkelijk was. We wilden hem een voorstel doen om hem aan boord te houden, maar daar wilde hij niet van weten. Dus toen hij ons belde om ons zijn besluit mee te delen, wist ik dat verder aandringen geen zin hand. Ook al betreur ik zijn besluit, en vind ik de argumenten die hij naar voren schuift ongegrond.

Volgens Wesphael is Ecolo met de jaren zijn ziel kwijtgeraakt en is er ook geen plaats meer in de partij voor levensbeschouwelijk pluralisme, met name voor een uitgesproken vrijzinnige zoals hij.

Hoyos: Dat klopt natuurlijk niet en Jacky Morael heeft zich daar in Le Soir terecht boos over gemaakt.

Over het motief van zijn vertrek is Bernard duidelijk geweest. Hij vond dat het voorzitterschap van het Waals parlement hem toekwam. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Bovendien was hij fractievoorzitter in het Waals parlement, sinds 2004 al. Dan kun je bezwaarlijk zeggen dat men je op een politiek zijspoor heeft gerangeerd.

Dreigt het vertrek van Wesphael en de oprichting van een nieuwe linkse partij die hij overweegt Ecolo niet flink wat schade te berokkenen?

Hoyos: Dit doet ons zeker geen goed. Maar heel erg ongerust ben ik ook weer niet. Het werk van onze parlementsleden en onze ministers weerlegt dagelijks de kritiek van Bernard.

Ik maak me meer zorgen om Bernard dan om Ecolo. Al blijft het jammer dat we deze discussie niet intern hebben kunnen regelen. (HR)

Onze partners