Elio Di Rupo: ‘Sommige steden misbruiken GAS-boetes’

Elio Di Rupo © BELGA

In het kerstinterview van Knack toont premier Elio Di Rupo zich openhartig over zijn lidmaatschap van de loge, kritisch over het gebruik van GAS-boetes en opvallend mild over euthanasie voor minderjarigen.

In een kerstinterview met Knack stelt premier Elio Di Rupo (PS) misbruik van de GAS-wet in sommige steden en gemeenten aan de kaak. ‘Helaas hebben een paar steden en gemeenten de GAS-wet feitelijk misbruikt om jongeren te beteugelen die eigenlijk niets verkeerd deden’, aldus de premier.

‘Ik zou de burgemeesters de raad geven om met hun politie en hun administratie te praten over de toepassing. De GAS-wet is een machtig instrument. Cruciaal daarbij is het vermogen van de lokale overheid om goed het onderscheid te maken tussen gevallen waar GAS-boetes nodig en nuttig zijn, en waar niet. Helaas hebben een paar steden en gemeenten de GAS-wet feitelijk misbruikt om jongeren te beteugelen die eigenlijk niets verkeerds deden’, stelt Di Rupo in een eindejaarsinterview.

Di Rupo hamert op ‘de gave des onderscheids’ bij het al dan niet hanteren van de GAS-boetes. ‘Men moet gamins ook gamin laten zijn. Een jongen die een kleine stommiteit begaat, moet men niet noodzakelijk achtervolgen met een GAS-boete’, meent de premier. ‘Deze wet geeft lokale bestuurders inderdaad meer macht. Dat ze daar dan ook wijs mee omgaan’, besluit hij.

Vrijmetselaar

Di Rupo praat in het kerstinterview ook over zijn lidmaatschap van een vrijmetselaarsloge. Het PS-boegbeeld stoort zich aan ‘de fantasmen die daarover bestaan’. ‘Het fundamentele uitgangspunt voor een vrijmetselaar is dat hij er altijd naar moet streven om een beter mens te worden, dat hij zich moet inzetten en engageren, niet alleen binnen de kring van vrijmetselaars maar ook in wat ‘de profane wereld’ genoemd wordt’, aldus de premier. ‘Ook in de politiek. Maar de vrijmetselarij is geen politieke pressiegroep’, voegt hij toe.

Opvallend is dat de logebroeder zich verbazend mild uitspreekt over de discussie omtrent euthanasie voor minderjarigen. ‘We gaan over zo’n delicaat onderwerp toch niet spreken in termen van winnaars en verliezers?’

Di Rupo betreurt ook de wijze waarop een nieuwe topman bij de NMBS werd benoemd. ‘Het gaf de indruk van handjeklap in een bazaar. In sommige kandidaten was er te weinig vertrouwen, bij anderen was er twijfel over hun capaciteiten, sommigen hadden persoonlijke redenen om de NMBS niet te willen leiden… We moeten erkennen dat dit voor de regering geen gelukkige operatie was.’

Het volledige kerstinterview met Elio Di Rupo leest u in het speciale kerstnummer van Knack. Daarin staan ook interviews met onder meerJacques Rogge (‘Wij zijn zéér begaan met de mensenrechten’), Marine Le Pen (‘Voor mij mag Brussel afgeschaft worden’), Veerle Baetens(‘Quentin Tarantino en Lars von Trier mogen altijd bellen’), …

Neem hier een supervoordelig abonnement op Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content