Elio Di Rupo ontvangt Chinese reuzenpanda's als staatshoofden

19/02/14 om 14:36 - Bijgewerkt om 14:36

De twee Chinese reuzenpanda's Hao Hao en Xing Hui zullen zondag bij aankomst in Zaventem als staatshoofden onthaald worden door premier Elio Di Rupo en de Chinese ambassadeur Liao Liqiang.

Elio Di Rupo ontvangt Chinese reuzenpanda's als staatshoofden

© Reuters

Woensdagavond vertrekt een delegatie van Pairi Daiza naar China om de reis van de twee panda's te begeleiden. De beide beren vertrekken zaterdag vanop de luchthaven van Chengdu, in de Chinese provincie Sichuan, naar België met een tussenstop in Bahrein. Koerierbedrijf DHL staat in voor het delicate transport.

De vier jaar oude panda's zullen 15 jaar in België verblijven in het kader van een wetenschappelijk onderzoek, het is voornamelijk de bedoeling dat de dieren, een mannetje en een wijfje, zich voortplanten. Daartoe zal onder meer een Chinees team van wetenschappers permanent in het dierenpark verblijven. Ook onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde aan de UGent volgen de panda's mee op.

Droom die in vervulling gaat

Voor oprichter van Pairi Daiza Eric Domb is de komst van de reuzenpanda's "een droom die in vervulling gaat". Het dierenpark investeert ongeveer acht miljoen euro in het verblijf van beide panda's, exclusief de kosten van een eventuele uitbreiding van de bezoekerscapaciteit.

Reuzenpanda's zijn een bedreigde diersoort, wereldwijd leven er niet meer dan 1.600 exemplaren in het wild en ongeveer 300 in gevangenschap. Slechts vier dierenparken in Europa hadden tot nu toe de eer reuzenpanda's uit China te mogen huisvesten.

Natuurorganisatie WWF-België steunt het project van Pairi Daiza, "op voorwaarde dat de dieren correct behandeld worden", aldus woordvoerster Gwendoline Viatour. "De komst van bedreigde diersoorten naar dierentuinen kan het grote publiek sensibiliseren, het kan mensen ertoe bewegen zich in te zetten voor het voortbestaan van de dieren", benadrukt de WWF-woordvoerster.

'Kom niet naar de luchthaven'

Ondertussen waarschuwt Brussels Airport om niet naar de luchthaven af te zakken om de aankomst van de panda's te bezichtigen. "Er zal helemaal niets te zien zijn, zelfs niet met verrekijkers", zegt woordvoerder Jan Van Der Cruysse van Brussels Airport.

De woordvoerder wil vermijden dat er mensen toestromen aan de luchthaven in de hoop een glimp van de panda's op te vangen. "Dat zal verloren moeite zijn."

Brussels Airport stuurde eveneens een tweet de wereld in waarin het mensen verzoekt niet naar de luchthaven te komen voor de aankomst van de twee beren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners