Elia: 'Doel 1 en 2 zijn niet strategisch noodzakelijk voor bevoorrading winter 2016-17'

02/12/15 om 17:14 - Bijgewerkt om 17:23

Na het heropenen eind deze maand van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2, de 'scheurtjescentrales' die groen licht kregen van de nucleaire toezichthouder FANC, zijn Doel 1 en 2 niet noodzakelijk om in de winter 2016-2017 de stroombevoorading strategisch te verzekeren. Dat staat in een rapport van netbeheerder Elia.

Elia: 'Doel 1 en 2 zijn niet strategisch noodzakelijk voor bevoorrading winter 2016-17'

© BELGA

Het rapport verschijnt twee dagen nadat de federale regering een akkoord sloot met Electrabel en moederbedrijf Engie over een verlenging van de levensduur van Doel 1 en 2 van tien jaar.

Het rapport slaat in hoofdzaak op de winter 2016-17 en werd op 13 november ingediend bij minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) en de Algemene Directie Energie van de FOD Economie.

Zoals bepaald in overleg met de overheid, op basis van de toestand bij het uitvoeren van de studie, is de basishypothese van de analyse dat Doel 1 en Doel 2 tijdens de winter 2016-17 beschikbaar zouden zijn en dat Doel 3 en Tihange 2 dit niet zouden zijn, schrijft CEO Chris Peeters van Elia in het voorwoord.

Elia berekent de nood aan een strategische reserve op piekmomenten, afhankelijk van de productiecapaciteit, import en export en een reeks risico's. 'Voor de sensitiviteit waarbij Doel 3 en Tihange 2 ter beschikking zijn en Doel 1 en Doel 2 niet ter beschikking, is er 1.148 MW meer capaciteit ter beschikking ten opzichte van het referentiescenario. Dit resulteert in een daling van de nood aan strategische reserve naar 0 MW', vermeldt het rapport.

Voor de winter 2016-17 komt uit de analyse een volume aan strategische reserve naar voor van 1.000 MW, dit op basis van de hypotheses gehanteerd in het referentiescenario, meldt de conclusie.

De oppositiepartijen SP.A en Groen reageren scherp op minister Marghem na de publicatie van het rapport.

'De studie toont duidelijk aan: de verlenging van Doel 1 en 2 is nergens voor nodig. De dag na de regeringsbeslissing wordt dit nog eens heel duidelijk aangetoond. Niet door de studiedienst van Groen of Greenpeace, maar door Elia. Eerder deed de CREG dit al. Doel 1 en 2 is geen kwestie van bevoorrading, het is een dogmatische keuze van een regering die blijkbaar een nucleair monopolie wil. Gaan CD&V en Open VLD gewoon laten gebeuren dat Michel en Marghem de bevolking proberen voor te liegen?', stelt Kristof Calvo, Kamerfractieleider van Ecolo-Groen.

'De minister is al sinds 13 november op de hoogte van het rapport van Elia, zo staat in dat rapport. Daaruit blijkt nogmaals dat Doel 1 & Doel 2 niet nodig zijn voor de bevoorradingszekerheid. Dus door deze oude kerncentrales langer open te houden, verlagen we het risico op stroomtekort niet. De minister wist dat, en toch beslist ze om Doel 1 en Doel 2 tien jaar langer open te houden', reageert Johan Vande Lanotte namens SP.A. 'De minister maar ook de premier hebben gelogen tijdens de persconferentie waar ze stelden dat de deal met Electrabel nodig was om de stroom te garanderen tijdens de winter. De deal met Electrabel dient dus duidelijk andere belangen, en niet de garantie op stroom tijdens de winter', aldus Vande Lanotte. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners