Electrabel wil 'scheurtjesreactoren' heropenen, stroomprijs optrekken

08/11/14 om 04:52 - Bijgewerkt om 04:52

De stroomproducent Electrabel legt de laatste hand aan het onderzoek naar de haarscheurtjes in de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2. Het bedrijf gaat een dossier indienen bij de nucleaire waakhond FANC om goedkeuring te krijgen om de reactoren te herstarten. De CEO van Electrabel pleit intussen voor een prijsverhoging voor elektriciteit.

Electrabel wil 'scheurtjesreactoren' heropenen, stroomprijs optrekken

Philippe Van Troeye, CEO van Electrabel © Belga

De nieuwe CEO van Electrabel, Philippe Van Troeye, komt aan het woord in de kranten De Tijd en L'Echo. In De Tijd gaat het zowel over de scheurtjes, als de tarieven, in L'Echo vooral over de wat hem betreft wenselijke prijsverhoging van de elektriciteit.

Eerst de scheurtjes. Van Troeye ziet geen veiligheidsproblemen in de centrales Doel 3 en Tihange 2. "We voldoen aan de normen". Bij het FANC klinkt het dat de komende weken nog overlegd moet worden over het indienen van een dossier.

600 miljoen euro

Van Troeye koppelt intussen de discussie over het langer openhouden van de kerncentrales aan de nucleaire taksen. Electrabel zal geen 600 miljoen euro's of meer investeren om de oude reactoren Doel 1 en 2 langer open te houden als de fiscale druk niet wordt afgebouwd, aldus de CEO. De lage stroomprijzen en de hoge taksen wegen te zwaar op het bedrijf.

In L'Echo stelt hij dat de elektriciteitsprijs de komende jaren wel eens kan verdubbelen. Zonder hogere tarieven zijn er geen investeringen in nieuwe centrales mogelijk, zo zegt de CEO.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners