Eerste Belgische Libiëstrijder gearresteerd

Kristof Clerix

Een Antwerpse man is opgepakt omdat hij onderweg was naar Libië. Terreurexperten vrezen dat meer Europeanen daar de jihad zullen uitvechten.

Knack vernam uit welingelichte bronnen dat alvast één Belg vertrokken was naar Libië, maar onderweg werd onderschept. ‘Behalve die ene Belg die in het najaar van 2015 in Soedan werd aangehouden, hebben we momenteel geen weet van Belgische strijders die naar Libië zijn vertrokken. Maar we volgen de situatie op’, bevestigt Paul Van Tigchelt, directeur van het Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging (OCAD).

Libië staat al langer op de radar van internationale terreurexperts. Op een besloten conferentie van de European Corporate Security Association waarschuwde consultancybedrijf GlobalStrat nog voor de dreiging vanuit het Noord-Afrikaanse land, waar terreurgroep IS volop terrein wint. ‘Zeker voor Europeanen vormt Libië een veel groter gevaar dan Irak en Syrië’, zei GlobalStrat-ceo Olivier Guitta. ‘Naast minstens vier andere grote terreurorganisaties en talrijke gewapende milities zijn in Libië naar schatting 3000 tot 5000 IS-strijders actief. Bovendien zijn er aanwijzingen dat aanvoerders van de IS zich van Syrië naar Libië verplaatsen. Libië ligt op amper 300 kilometer van Italië: daarmee is het een strategische locatie om aanvallen te lanceren op Europa en Noord-Afrika.’

Guitta waarschuwt dat Libië kan uitgroeien tot een populair oefenterrein voor Europese rekruten. ‘Duizenden Europeanen zijn vertrokken naar Syrië en Irak, ook al hebben ze geen bijzondere band met die landen. Wat zal er gebeuren als Marokkaanse of Algerijnse radicalen uit België, Nederland of Frankrijk kunnen kiezen tussen de jihad in Libië of Syrië? Ze zullen naar Libië trekken, want ze hebben veel meer gemeen met een Libiër dan met een Syriër of een Irakees.’

Guitta voorspelt dat de veiligheidssituatie in Europa ‘dramatisch’ zal verslechteren. ‘Grotere Europese landen tellen zowat 3000 potentiële terroristen. Om die allemaal te monitoren, zijn wel 60.000 tot 90.000 politieagenten nodig, maar zoveel mankracht is niet voorhanden. We zullen dus met een permanente dreiging moeten leren leven. De IS zal toeristen en zachte doelwitten zoals winkelcentra en horeca blijven aanvallen, maar ook bedrijven. De kans op een aanslag is het grootst in Londen.’

Naast teruggekeerde jihadi’s en terroristen van eigen bodem die zich laten inspireren door de IS bestaat volgens Guitta nog altijd de mogelijkheid dat een eenzame wolf toeslaat. ‘Dat is het nachtmerriescenario voor Europese inlichtingendiensten: iemand die in zijn eentje radicaliseert achter zijn computer en vervolgens een bloedbad aanricht in een McDonald’s.

Kristof Clerix

Er zijn aanwijzingen dat aanvoerders van de IS zich van Syrië naar Libië aan het verplaatsen zijn. In het land zijn nu al 3000 tot 5000 IS-strijders actief.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content