Ecolo: standpunten preformatie lopen zeer ver uiteen

05/08/10 om 13:18 - Bijgewerkt om 13:18

Volgens de Franstalige groenen is er soms sprake van een kloof, en niet alleen inzake de staatshervorming.

Terwijl preformateur Elio Di Rupo (PS) zijn bilaterale contacten vanaf donderdag herneemt, meent Ecolo dat er nog grote verschillen zijn in de analyses en standpunten van de partijen. Dat geldt volgens de partij niet enkel op communautair vlak.

In een nieuwsbrief voor de leden en sympathisanten zeggen Jean-Michel Javaux en Sarah Turine, de beide co-voorzitters van de partij, dat er soms een echte kloof gaapt tussen de opvattingen van de partijen die aan het regeringsoverleg deelnemen.

Non paper

Voor de pauze in het preformatiewerk zat Di Rupo vijf dagen samen met zeven partijen (N-VA, CD&V, SP.A, PS, CDH, Ecolo en Groen!) over de staatshervorming. De Franstalige groenen benadrukken dat ze wat de regeringsvorming betreft enkel inzake dat institutionele luik volledig bij de werkzaamheden zijn betrokken.

Volgens Ecolo heeft iedereen zich vrijuit en zonder taboe kunnen uitspreken over een reeks thema's op het vlak van de staatshervorming, maar is er nog geen enkele onderhandeling gestart.

Volgens Ecolo werkt Di Rupo aan een 'non paper' die tot doel heeft voldoende convergentiepunten te vinden om de echte communautaire onderhandelingen te kunnen starten.

De contacten tussen de zeven partijen zullen volgens Ecolo hervatten op basis van die non paper. De partij zegt te hopen dat de onderhandelaars vooruitgang boeken in de richting van een nieuw evenwichtspunt.

Lees meer over:

Onze partners