Duizenden criminelen kopen hun vervolging af

6677 criminelen hebben vorig jaar hun vervolging mogen afkopen. Daarbij was slechts sprake van elf financiële dossiers, het oorspronkelijke doel van de uitbreiding van de minnelijke schikking.

Dat vooral bij financiële zaken de vervolging afgekocht wordt, klopt dus hoegenaamd niet, schrijft De Tijd.

Afkoopdeals

De wet op de minnelijke schikkingen werd twee jaar geleden uitgebreid om fraudeurs efficiënter te bestraffen en de verjaring van dergelijke dossiers te vermijden. De cijfers leren echter dat afkoopdeals gesloten worden met criminelen van alle slag.

Het gaat bijvoorbeeld om zaken met zware diefstallen (63), diefstallen met geweld (21), opzettelijke slagen en verwondingen (182), drugs of doping (1233) en zelfs verschillende feiten van seksuele uitbuiting (21), aanranding en verkrachting (4). De verdachten in al die afgekochte zaken moesten zich niet meer verantwoorden voor de strafrechter.

Vooral in Vlaanderen

In 2012 werd in zes zaken een schikking getroffen voor fiscale fraude en in vijf zaken voor financiële misdrijven.

Koploper qua minnelijke schikkingen is het verstoren van de openbare orde (2283), voor gewone diefstal (1364). Opvallend is ook dat er in Vlaanderen een pak meer minnelijke schikkingen worden getroffen met criminelen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content