Drie keer meer uitwijzingen naar Afghanistan

15/01/14 om 05:35 - Bijgewerkt om 05:56

Vorig jaar zijn 46 Afghanen gedwongen teruggestuurd. Dat is drie keer meer dan in 2012. Toch worden de uitwijzingen niet bewust opgevoerd, zegt Vreemdelingenzaken.

Drie keer meer uitwijzingen naar Afghanistan

Protesterende Afghanen in Gent © BELGA

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) benadrukte begin oktober in de Kamer dat België meer Afghanen als vluchteling erkent dan andere EU-landen, er worden er ook amper gedwongen teruggestuurd naar de hoofdstad Kaboel. Tussen 2010 en juli 2013 ging het in totaal om 44 mensen. In 2010 werden er geen Afghanen gerepatrieerd, in 2011 waren het er twaalf, in 2012 zeventien.

Geen moratorium

Maar vorig jaar werden er alweer 46 Afghanen teruggestuurd, blijkt uit cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Dat waren er dus bijna drie keer meer dan in 2012. "De mensen die vrijwillig wilden terugkeren, zijn al vertrokken. Dan is het logisch dat alleen zij nog overblijven die gedwongen moeten worden teruggestuurd', zegt het kabinet van De Block.

De DVZ wil niet gezegd hebben dat de repatriëringen worden opgedreven." Maar er is geen moratorium op uitwijzingen", zegt de woordvoerster.

Sans-papiers

Vluchtelingenwerk Vlaanderen is ervan overtuigd dat de Afghaanse sans-papiers goede kans maken om op basis van de nieuwe richtlijnen van het UNHCR als vluchteling te worden erkend als ze een nieuwe asielaanvraag indienen. Ongeveer 80 actievoerders hebben dat al gedaan, onder meer na een onderhoud met De Block. (Belga/TV)

Onze partners