Drankmisbruik kost maatschappij 4.2 miljard euro

25/04/13 om 06:48 - Bijgewerkt om 06:48

Alcoholmisbruik in België kost onze maatschappij jaarlijks 4,2 miljard euro. Dat becijferde gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent). Dat is meer dan diabetes of kanker, schrijft De Morgen.

Drankmisbruik kost maatschappij 4.2 miljard euro

© Thinkstock

Alcoholmisbruik kost de Belgische maatschappij jaarlijks 4,2 miljard euro. Dat becijferde gezondheidseconoom Lieven

Annemans (UGent). Dat is meer dan diabetes of kanker, schrijft De Morgen. Het maatschappelijke kostenplaatje omvat niet alleen de uitgaven voor de gezondheidszorg, maar ook de kosten voor justitie en het economisch verlies.

"Alcoholisme richt heel wat schade aan", zegt Annemans. "Aan de eigen gezondheid uiteraard. Maar je hebt ook het werkverlet of de werkloosheid, de criminaliteit en verkeersongevallen onder invloed."

Tien jaar geleden lag de maatschappelijke kost nog op 6 miljard euro. Maar ondanks die daling blijft het probleem groter dan gedacht, vindt Annemans. Zowat 900.000 Belgen hebben een problematische verhouding met de fles.

Actieplan

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) spreekt van "verontrustende cijfers". Ze wijst op een nieuw actieplan dat er vanaf 2014 moet komen.

Bij dat uitwerking van dat plan wordt niet alleen de overheidsdienst Volksgezondheid betrokken, maar ook de departementen Mobiliteit, Onderwijs, Justitie, Werk en Financiën.

De maatschappelijke kost ligt overigens ook een pak hoger dan de opbrengst van alcohol. Die bedraagt minstens 1,5 miljard euro, als je de accijnzen en de opbrengsten van de industrie samentelt. (Belga/AVE)

Onze partners