Didier Reynders nagelt buitenlandse diplomaten aan schandpaal

26/12/13 om 08:20 - Bijgewerkt om 08:20

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is het beu dat buitenlandse diplomaten die in Brussel werken, hun boetes niet betalen en ongestoord de wet overtreden.

Didier Reynders nagelt buitenlandse diplomaten aan schandpaal

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). © BELGA

In een parlementair antwoord aan Open VLD-senator Martine Taelman plakt Reynders voor het eerst namen op de diplomatieke zendingen die hun boetes negeren. Dat schrijven De Tijd en L'Echo. Van de klassieke ambassades brandmerkt Reynders de diplomaten van Saoedi-Arabië en India als 'slechte betalers'. Bij de permanente vertegenwoordiging bij de Navo moeten de diplomaten van Turkije het ontgelden. En van de Europese instellingen in Brussel nagelt Reynders de permanente vertegenwoordigers van Cyprus, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Malta en Slovenië aan de schandpaal.

Bijna 1.000 niet-betaalde boetes op drie jaar

De jongste drie jaar kreeg Buitenlandse Zaken melding van 971 parkeer- en verkeersboetes die diplomaten niet betaalden. Dat is een misbruik van het Verdrag van Wenen, dat diplomaten immuniteit geeft.

Reynders stuurt nu alleen een herinneringsnota naar de betrokken ambassade of diplomatieke zending. Of de diplomaat gevolg geeft aan die herinnering, gaat Buitenlandse Zaken niet na, geeft Reynders toe.

Sancties

Senator Taelman wil dat Reynders wel verder gaat. Ze vraagt dat België hetzelfde sanctiesysteem toepast als de Verenigde Staten: als buitenlandse diplomaten drie boetes onbetaald laten, wordt hun diplomatieke nummerplaat onverbiddelijk ingetrokken. Reynders wil dat overwegen.

Reynders wil ook bij de minister van Justitie opvragen hoeveel strafdossiers voor zwaardere misdrijven de voorbije jaren zonder gevolg zijn geklasseerd wanneer de daders diplomaten waren of gezinsleden van een diplomaat, die dezelfde immuniteit genieten. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners