'Didier Reynders moet CETA gewoon ondertekenen' (video)

14/10/16 om 21:46 - Bijgewerkt om 21:49

Ondanks de verwerping van het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap moet minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) het Europees-Canadese handelsverdrag CETA ondertekenen. Dat zegt zowel oud-eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) als de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (CD&V).

'Didier Reynders moet CETA gewoon ondertekenen' (video)

Karel De Gucht © Belga Image

Beide politici zeiden dat in Terzake op Canvas.

Karel De Gucht was als eurocommissaris voor Handel één van de drijvende krachten achter CETA. Dat de PS en het CDH de ondertekening van het akkoord vanuit de regionale regeringen blokkeren en minister Reynders niet de bevoegdheid verlenen om aanstaande dinsdag 18 oktober het licht op groen te zetten, vindt hij onaanvaardbaar.

'Ik denk dat Didier Reynders gewoon moet ondertekenen. En als Wallonië zich dan verzet, dan gaan ze maar naar het grondwettelijk hof in België of naar het Europese Hof van Justitie en dan zullen we wel zien wat we zullen zien', zo zei de liberaal in de reportage.

In de studio was ook de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel die mening toegedaan. 'Mocht ik Didier Reynders zijn, dan zou ik ondertekenen', stelde de CD&V-schepen. Hij wijst erop dat vele linkse regeringen in Europa CETA wel steunen. Volgens hem heeft het Waalse verzet dan ook enkel te maken met binnenlandse politieke redenen en zet de hele saga 'ons precaire staatsbestel in de relaties met het buitenland op het spel'. (Belga/KVDA)

Onze partners