Di Rupo I is de regering van de eenmalige maatregelen

30/10/13 om 06:27 - Bijgewerkt om 06:27

Bron: Knack

De regering-Di Rupo nam al meer dan 400 begrotingsmaatregelen. Op verzoek van Knack bestudeerden begrotingsexperts Wim Moesen en Herman Matthijs ze van nabij. Hun verdict is niet mals: 'De regering koos voor de weg van de minste weerstand, maar dat is ook die van het minste verstand.'

Di Rupo I is de regering van de eenmalige maatregelen

Elio Di Rupo © Reporters

Op vraag van Knack nam de begrotingsexperten Wim Moesen (KU Leuven) en Herman Matthijs (VUB en UGent) de meer dan 400 begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo onder de loep. En professor Moesen heeft het geturfd: 47 procent van al die begrotingsmaatregelen Di Rupo (PS) zijn eenmalig, 'dus bijna de helft van de beslissingen zijn one shots: een meevaller hier, een uitzonderlijke inkomst daar, een opportuniteitje ginder. Bijna de helft eenmalige maatregelen! Dat is niet meer ernstig', vindt Moesen. Eén voorbeeld: iedereen met een levensverzekering voor langetermijnsparen betaalde daarop tot voor kort belastingen aan het eind van de rit (bij uitkering of op 60 jaar). De regering-Di Rupo besliste eenmalig daarvan een deel vervroegd te innen. Dat een volgende regering aan het einde van de rit dat bedrag niet meer kan innen, zijn zorgen voor later. Zoiets heeft een hoog après nous le déluge-gehalte.

Uit de telling van Moesen bleek nog dat 34 procent van de begrotingsmaatregelen structurele ontvangsten zijn, en 19 procent slaat op structurele uitgaven. 'Slechts 19 procent', benadrukt Moesen. 'Al die cijfers tonen aan dat de huidige regering gekozen heeft voor de weg van de minste weerstand, maar dat is ook die van het minste verstand, want zo schuift ze de problemen voor zich uit. Dat kun je niet blijven doen.' Matthijs gaat daarmee akkoord: 'De regering nam inderdaad maar weinig structurele begrotingsmaatregelen en heel veel eenmalige.' De regering-Di Rupo omschrijven als een 'belastingregering', zoals de oppositie voortdurend doet, klopt niet helemaal: 'Het is de regering van de eenmalige maatregelen', vinden beide experts. (EP)

De volledige doorlichting vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners