Di Rupo bereikt nog geen akkoord over staatshervorming

13/08/10 om 20:53 - Bijgewerkt om 20:53

Na een weekeinde onderhandelen hebben de preformateur en de zeven partijen hun werk maandagochtend stopgezet. Maandagnamiddag wordt verder gepraat.

Preformateur Elio Di Rupo (PS) heeft tot maandagochtend samengezeten met de zeven partijen die deelnemen aan de gesprekken over de staatshervorming. Het werk wordt maandagnamiddag voortgezet. In de loop van zondagavond hadden de onderhandelaars versterking gekregen van partijdelegaties, waaronder een grote van de N-VA. Ook zaterdagavond was er een vergadering met de zeven partijen.

Di Rupo stond voor een belangrijk weekeinde. De preformateur werd in principe maandag weer bij de koning verwacht om verslag uit te brengen van zijn opdracht. Twee weken geleden kreeg hij extra tijd van de vorst. Daarom hoopte Di Rupo op vooruitgang om door de koning tot formateur te kunnen benoemd worden.

Di Rupo zat zaterdagavond rond de tafel met de zeven partijvoorzitters (Di Rupo laat zich daarbij als PS-voorzitter vervangen door Laurette Onkelinx). Dat overleg werd zondagnamiddag vanaf 15.30 uur voortgezet.

Voorafgaand aan die vergadering zaten de drie Franstalige partijen weer samen. Net zoals zaterdag zou er ook weer een onderhoud tussen Di Rupo en De Wever zijn geweest.

Partijdelegaties

In de loop van zondagmorgen maakten verschillende partijen een stand van zaken op. Dat gebeurde ook bij de N-VA, waar de zogenaamde Strategogroep bijeen kwam. Kamerlid Ben Weyts toonde zich 'een beetje pessimistisch'.

Aan Franstalige kant luidde het dat N-VA en CD&V hun 'vette vissen' hebben binnengehaald en vroeg men zich af of de N-VA zich zal houden aan de perimeter die Di Rupo heeft afgebakend in zijn mondelinge nota over de staatshervorming.

In de loop van de avond kregen de onderhandelaars op het kabinet van ontslagnemend minister Paul Magnette versterking van partijdelegaties. De delegatie van de N-VA bestond uit zes partijtoppers die voorzitter Bart De Wever kwamen bijstaan.

Omstreeks 2.30 uur maandagochtend werd het werk stopgezet. Na afloop wilde niemand commentaar kwijt. Het werk wordt maandagnamiddag voortgezet.

Zaterdag

De vergadering van Di Rupo met N-VA, CD&V, SP.A, CDH, PS, Ecolo en Groen! begon zaterdagavond pas om 18 uur. Dat was enkele uren later dan gepland als gevolg van overleg tussen de Franstalige partijen CDH, PS en Ecolo onderling.

Bovendien zouden Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever voorafgaand aan de vergadering met zeven partijen nog een onderhoud hebben gehad.

Vrijdag zaten de toponderhandelaars van de zeven partijen en Di Rupo niet samen. Er waren wel vergaderingen van werkgroepen . Voorts probeerden de Vlaamse partijen N-VA, CD&V, SP.A en Groen! onderling de violen te stemmen over de mondelinge nota inzake de staatshervorming die Di Rupo woensdagavond had voorgesteld.

Zaterdag verluidde dat die vergadering tot toenadering tussen de Vlaamse standpunten heeft gezorgd, waarop de Franstaligen gingen samenzitten om te bekijken hoe ze daarop moesten reageren.

Na afloop van de Franstalige bijeenkomst verluidde dat ze bijkomende bevoegdheidsoverdrachten in de gezondheidszorg zouden hebben voorgesteld ter waarde van drie miljard euro. Dat werd niet bevestigd door de woordvoerder van de preformateur. Di Rupo zat zaterdagavond tot kort voor 22 uur samen met de zeven partijen.

Lees meer over:

Onze partners