Dewael voor gerichte politiecontroles aan Belgische grens

15/09/15 om 21:40 - Bijgewerkt op 16/09/15 om 10:19

Open Vld-Kamerfractieleider Patrick Dewael is voorstander van gerichte politiecontroles aan de Belgische grens. Dat heeft hij gezegd op TV Limburg. Eerder zei premier Charles Michel dat ons land "bijzonder waakzaam" is en de situatie permanent evalueert in overleg met de buurlanden.

Dewael voor gerichte politiecontroles aan Belgische grens

Patrick Dewael (Open VLD) © Belga

Steeds meer Europese landen beginnen opnieuw grenscontroles uit te voeren in antwoord op de vluchtelingenstroom. Als het van Open Vld-kopstuk Patrick Dewael afhangt, moet ons land ook gerichte controles overwegen. "Voor België komt het erop aan de situatie dagdagelijks te volgen. Indien het nodig zou zijn, moet het mogelijk zijn gerichte politiepatrouilles te doen".

Ook buurland Nederland zet al mobiele teams in om controles uit te voeren op treinen en aan de grens. "Nederland geeft daar een belangrijk signaal, in afwachting dat de besluitvorming in Europa rond geraakt. Lidstaten zijn niet naïef. Maar langs de andere kant mogen we onze economie ook geen onherstelbare schade toedienen. Als je de grenzen sluit, is dat voor veel landen economisch een slechte zaak".

Een gesloten grenzen-politiek en een immigratiestop zijn voor Dewael een stap te ver. "Demografisch is het zo dat Europa die mensen op termijn nodig heeft. Amerika is op die manier ook groot geworden, weliswaar zonder beleid van open grenzen, maar voor een versterking van onze economie. Daarom ook mijn pleidooi om die mensen sneller in te zetten in het arbeidscircuit. Dan zijn ze ook financiële 'last', zoals ze dat nu noemen, maar kunnen ze bijdragen aan het systeem".

(Belga/JH)

Onze partners