Dehaene: 'Regering maakte twee grote fouten in Bpost-dossier'

26/12/13 om 11:31 - Bijgewerkt om 11:31

Jean-Luc Dehaene (CD&V) vindt dat de regering twee grote fouten heeft gemaakt in het Bpost-dossier. De ex-premier hekelt de manier waarop topman Johnny Thijs behandeld is en vindt dat de regering 'zich weinig of niet' moet inlaten met het reilen en zeilen binnen overheidsbedrijven.

Dehaene: 'Regering maakte twee grote fouten in Bpost-dossier'

© Belga

Dehaene zei dat in De Ochtend op Radio 1. 'Ik begrijp hem zeer goed', zei hij over het opstappen van Bpost-topman Johnny Thijs nadat de regering zijn loon eenzijdig plafonneerde op 650.000 euro per jaar, ofwel bijna een halvering van zijn huidig loon. 'Men heeft geen respect getoond en de discussie op de publieke markt gevoerd'.

De ex-premier betreurt het vertrek van de postbaas, die 'een enorme prestatie geleverd heeft' bij de post.

Appels en peren

Daarnaast vindt Dehaene dat de regering in de hele loondiscussie vertrokken is van een verkeerd principe, namelijk dat de wedde van een CEO niet hoger mag liggen dan die van de premier. 'Dat is appels met peren vergelijken', aldus Dehaene. 'Men moet de wetmatigheid van bedrijven aanvaarden.'

Over de procedure in het vinden van een opvolger voor Thijs is Dehaene duidelijk: 'De regering zou moeten uitgaan van de kandidaat die voorgedragen wordt door de raad van bestuur'.

Niet op verkiezingslijst

Dehaene is ook Europees parlementslid en praatte dan ook even over de Europese verkiezingen van volgend jaar. Hij stelde dat 'we Europa meer dan ooit nodig hebben'. Zelf zal hij evenwel niet meer op een lijst terug te vinden zijn. (Belga/KVDA)

Onze partners