'De Wever zal nu moeten bewijzen dat hij het kan'

31/12/12 om 13:57 - Bijgewerkt om 13:57

Vader en zoon Marc en Bart Van Peel over de nieuwe burgemeester van Antwerpen.

'De Wever zal nu moeten bewijzen dat hij het kan'

© Filip Van Roe

Sinds 1 januari is Bart De Wever (N-VA) burgemeester van Antwerpen en Marc Van Peel (CD&V) opnieuw havenschepen. In de verkiezingscampagne viel Van Peel nochtans op met een filmpje waarin hij De Wever buiten de deur van het stadhuis hield. De bedenker was zijn eigen zoon Bart Van Peel.

Hebt u altijd CD&V gestemd?

Bart Van Peel: Ja. Tenminste als papa op de lijst stond. (lachje) Ik heb op 14 oktober op hem gestemd, en op Patrick Janssens. Op de eerste en de laatste van de Stadslijst. Zoals veel Antwerpenaren vind ik het spijtig dat Patrick Janssens geen burgemeester meer is.

Ik kijk met verwondering naar het fenomeen De Wever: iemand die zichzelf zo durft, kan en mag mediatiseren. Die brengt amper drie weken voor de verkiezingen een dieetboek op de markt, linkt daaraan zijn politieke slogan 'de kracht van verandering', en krijgt vervolgens nauwelijks kritiek in en van de media. Hij komt daar niet alleen mee weg, heel Vlaanderen loopt ook nog eens achter hem aan. Is dat niet (aarzelt) jammer? Ik ding niet af op de politieke kwaliteiten van Bart De Wever. Alleen verbaast mij de beate bewondering die hem ten deel valt. Vandaar dat ik ook best trots ben op ons filmpje. Er waren niet veel politici die de draak durfden te steken met De Wever. In dit kleine landje is hij stilaan immuun voor kritiek.

Patrick Janssens wilde vooral burgemeester zijn van zo veel mogelijk Antwerpenaren. De Wever moet oppassen dat hij het ene Antwerpen niet opzet tegen het andere.

Marc Van Peel: We zullen zien hoe hij zich gedraagt als burgemeester. Tijdens de onderhandelingen hebben we uren en uren samen gezeten en van gedachten gewisseld over alle mogelijke onderwerpen. De Wever heeft echt zijn best gedaan om te streven naar een breed akkoord dat in een 'verstandig midden' moest eindigen. Of die bereidheid tot overleg zich ook in het beleid zal doorzetten, weet ik nog niet. En we zullen moeten afwachten hoe De Wever zal reageren bij meningsverschillen. Hoe de N-VA'ers daarmee zullen omgaan, is moeilijk te voorspellen. Het is voor Bart De Wever en Liesbeth Homans de eerste keer dat zij besturen. Maar la fonction fait la conviction, dat zal ook wel voor hen gelden. Zelfs Bart De Wever kan maar een goede burgervader zijn als hij zich een 'vader' toont voor heel Antwerpen.

Bart Van Peel: Hij moet ook de burgervader zijn van de Antwerpenaren die niet voor hem hebben gestemd. En omgekeerd: ook de Antwerpenaren die niet voor hem stemden, moeten hem het voordeel van de twijfel geven. Maar ik hou niet van zijn harde taalgebruik, en dat is meer dan semantiek. Ik hou er niet van dat hij zo hamert op 'respect'. Respect is geen liefde. Respect komt uit een cultuur van eer. Ik heb les gegeven aan allochtone jongeren. Bij hen is 'respect' erg belangrijk. Respect voor hun vader: ze kennen het allemaal. Er hoort enige afstand bij. Een slagzin als ''t Stad is van iedereen' was zachter, meer omarmend. Dat is een verschil in toon en teneur met het oude stadsbestuur. (WP)

Het volledige interview met Bart en Marc Van Peel leest u deze week in Knack.

Onze partners