De Wever: 'Tijd om taboes te doorbreken'

06/01/16 om 20:52 - Bijgewerkt om 21:48

Bart De Wever heeft, in aanwezigheid van voormalig Frans president Nicolas Sarkozy, gepleit voor een andere aanpak van het migrantenbeleid in Europa. De Antwerpse burgemeester en N-VA-voorzitter noemde moslimextremisme het grootste gevaar sinds het einde van de Sovjet-Unie en waarschuwde ook voor de volgens hem naïeve visie op de opvang van vluchtelingen. Sarkozy verklaarde het Schengen-verdrag dood.

De Wever: 'Tijd om taboes te doorbreken'

Bart De Wever en Nicolas Sarkozy © Belga Image

Bart De Wever sprak in Antwerpen enkele honderden ondernemers toe op de nieuwjaarsreceptie van Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Zijn toespraak was een inleiding voor gastspreker Nicolas Sarkozy, voormalig president van Frankrijk en partijvoorzitter van Les Républicains, de voormalige UMP.

Moslimextremisme

Hij startte zijn speech met een verwijzing naar de verschillende terreuraanslagen in Frankrijk vorig jaar, alsook naar onder andere die van Boko Haram in Nigeria. Daarmee is moslimextremisme - ook 'homegrown' - voor De Wever 'de grootste uitdaging na het nazisme en stalinisme'. Hij waarschuwde evenwel dat angst geen leidraad mag zijn.

De Wever haalde vervolgens ook de vluchtelingencrisis aan, waarbij hij nieuwkomers in ons land opdeelde in politieke vluchtelingen, oorlogsvluchtelingen en economische migranten. Hij erkende dat vluchtelingen soms - tijdelijk - elders moeten worden opgevangen, maar stelde 'goede en veilige opvang in de eigen regio' voorop.

Hij waarschuwde ook voor te veel optimisme, dat bijvoorbeeld vluchtelingen uit Syrië maar moeilijk snel in te schakelen zijn in het arbeidscircuit.

Hij verwees naar Merkels' uitspraak 'Wir schaffen das', die volgens hem kortzichtig is en zelfs 'de afbraak van tolerantie en een opstoot van extreemrechts oogst'.

'Taboes doorbreken'

'De crisis moet niet beheerd maar gestopt worden. Daar zal Europa voor moeten veranderen. Immobilisme en naïviteit van bewindsvoerders moeten plaatsmaken voor het doorbreken van taboes', stelde De Wever. 'Ik zie in Europa collega-partijleiders zoals David Cameron en Sarkozy oproepen tot een ander migratiebeleid en een ander veiligheidsbeleid. Oproepen tot een ander Europa. Dat debat moeten we nu voeren', klonk het ten slotte, waarop Sarkozy zelf het podium betrad.

Lees de volledige speech van Bart De Wever

Sarkozy: 'Schengen is dood'

Voormalig Frans president Nicolas Sarkozy, kandidaat voor een tweede presidentiële termijn, heeft in de Antwerpse Stadsschouwburg zijn toekomstvisie voor Europa uit de doeken gedaan. Hij ging uitgebreid in op zaken die hij fout ziet gaan in Europa. Hij verwees naar stringente richtlijnen uit het verleden, zoals over de toegelaten komkommerkromte. Hij riep zich uit tot volbloed Europeaan, maar herhaalde dat het continent zich moet overdenken. Het Britse referendum vindt hij ook geen probleem. 'Het is een kans om over bevoegdheden na te denken. Er een heel deel Europese bevoegdheden die naar de lidstaten moeten, anders zal het systeem imploderen. Dat is de realiteit.'

Hij ziet de Unie als een plek voor de 'grote dossiers', maar wil overige zaken aan de lidstaten overlaten. Het Schengen-verdrag zoals het nu is, verklaarde hij dood. 'Het zal nooit werken. Het was een vreemd idee om de grenzen te openen zonder een gemeenschappelijke Europese migratiepolitiek te hebben. We raken het nog niet eens over de lijst van veilige landen'. Volgens hem zijn er daarom eengemaakte regels nodig. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners