De Wever roept Franstaligen op confederalisme voor te bereiden

09/09/12 om 18:11 - Bijgewerkt om 18:11

Na de gemeenteraadsverkiezingen wordt het tijd om na te denken en in alle discretie samen te werken om België voor te bereiden op het confederalisme.

De Wever roept Franstaligen op confederalisme voor te bereiden

© Belga

Na de gemeenteraadsverkiezingen wordt het tijd om na te denken en in alle discretie samen te werken om België voor te bereiden op het confederalisme. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever betoogd in het RTBF-programma "Mise au point".

Volgens De Wever worden de verkiezingen van 2014 een beslissend moment. "De match zal beslecht worden", stelt hij. Ofwel winnen de Vlaamse partijen die de regering-Di Rupo hebben gesteund, ofwel N-VA. "Ik ben zeer optimistisch: dat zal N-VA zijn. (...) Op dat moment zullen we een echte discussie over het confederalisme hebben."

De Wever roept de Franstaligen dan ook op om zich voor te bereiden. "Ik denk dat het na de gemeenteraadsverkiezingen tijd is om te beginnen met na te denken en in alle discretie samen te werken om het land voor te bereiden op deze grote verandering", zo stelde de N-VA-voorzitter.

'Plan B'

Eerder nog lanceerde Brussels minister-president Charles Picqué (PS) een oproep aan de Franstalige politici om "plan B", het scenario voor het geval België zou splitsen, niet te snel aan de kant te schuiven. "We kunnen als Franstaligen, evenwel zonder al te veel plezier en enthousiasme, plan B toch niet vergeten als de meest invloedrijke Vlamingen zelf een plan B aankondigen?"

De Wever betreurde de wijze waarop de Franstaligen de zaken voorstellen. "De Franstaligen denken steeds aan een revolutie. We zullen een duidelijke evolutie hebben naar het confederalisme."

Hoewel hij de blik reeds op 2014 richtte, liet De Wever zich niet uit over de ambitie die men hem toedicht om Vlaams minister-president te worden. Hij trekt als kandidaat-burgemeester de N-VA-lijst bij de Antwerpse emeenteraadsverkiezingen. Indien de gunstige peilingen bewaarheid worden, dan zou dat volgens De Wever een sterk signaal zijn naar de Wetstraat na negentig jaar socialistisch bewind in Antwerpen. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners