De prins(es) op het witte paard heeft een soa…

© .

Veel seksueel actieve mensen lopen rond met een seksueel overdraagbare aandoening (soa) zonder het zelf te beseffen, maar besmetten zo wel anderen. Volgens Sensoa, het Vlaams Expertisecentrum voor seksuele gezondheid, is er vooral een sterke stijging van de bacteriële soa chlamydia. “Vrijen met condoom is de boodschap, want beter voorkomen, dan genezen”, zo stelt Beau die zelf zowel chlamydia als het HPV-virus opliep.

“Iedereen met wisselende seksuelecontacten, hoe weinig ook, loopt een risico als er geen condoom gebruiktwordt”, vertelt Boris Cruyssaert van Sensoa. “Dit gaat dus ook over mensen die van de ene monogame relatie in de volgende monogame relatie overgaan”, verduidelijkt hij.

Laat je testen

Seksueel overdraagbare aandoeningen worden opgedeeld in drie groepen: de bacteriële soa’s, de virale soa’s en de parasitaire soa’s. Onder de eerste groep vallen onder andere chlamydia, gonorroe en syfilis.Van de virale soa’s zijn Hiv, hepatitis B, herpes en genitale wratten de voornaamste.

‘Het probleem met chlamydia ligt in het feit dat wie besmet is, weinig klachten heeft’

Een parasitaire soa is bijvoorbeeld schurft of schaamluis.”Chlamydia wordt het vaakst vastgesteld in Vlaanderen. We zien een sterke stijging tussen 2002 en 2013, maar dit heeft uiteraard ook te maken met het feit dat er meer getest wordt, onder andere door onze chlamydia-campagne. Door de inenting van jonge meisjes tegen het HPV-virus zal er op termijn ook een daling van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker zijn”, aldus Boris.

Het probleem met chlamydia ligt in het feit dat wie besmet is, weinig klachten heeft. “Mensen lopen er dus mee rond zonder het zelf te weten. Dan kom je in een situatie dat in een stabiele relatie het condoom al snel weggelaten wordt als het meisje bijvoorbeeld de pil neemt.

Maar de bacterie wordt hierdoor makkelijker doorgegeven”, voegt Boris eraan toe. Laten testen alvorens het condoom weg te laten, is volgens Sensoa geen overbodige luxe. “Maar het staat haaks op het romantische idee dat je partner in een nieuwe relatie ook al seks gehad heeft met iemand anders, dus vermijden we dit onderwerp. Dat je prins op het witte paard misschieneen soa heeft, dat past niet in het plaatje.”

‘Lesje wel geleerd’

Ook onder jongeren wordt het onderwerp soa’s niet veel aangehaald. “Ik vertel er nu wel zonder gène over aan mijn vriendinnen”, vertelt Beau, een jonge dertiger zonder vaste relatie. Beau liep zowel chlamydia als HPV op. “Bij mijn tweejaarlijkse controle bij de gynaecoloog bleek na een uitstrijkje dat ik het HPV-virus had, een virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Toen ik later iets voelde in de schaamstreek, ben ik onmiddellijk naar de huisarts geweest. Toen bleek dat ik genitale wratten had. Verdere bloedanalyse toonde ook nog aan dat ik vroeger al besmet was geraakt met chlamydia. Dat had ik toen nooit geweten. Als je zo’n nieuws krijgt, raak je uiteraard inpaniek”, gaat Beau verder.

“Ik heb mijn lesje wel geleerd. Ik vrij nu niet meer zonder condoom. Beter voorkomen dan genezen.” Of het niet minder leuk is om steeds met condoom te vrijen? “Het is misschien wel anders, maar er zijn al zoveel soorten condooms op de markt die het vrijen zeker ook wel fijn maken”, legt Beau uit.

Ze raad tiedereen met wisselende seksuelecontacten aan zich jaarlijks te laten testen. “Het is toch beter dat je weet dat je een soa hebt, dan kun je er ook iets aan doen. Het kan verregaande gevolgen hebben als je er niets aan doet.” De jonge vrouw besluit nog dat ze bij een vaste relatie zeker ook een tijd met condoom zal vrijen. “En daarna zal ik vragen om een test te doen. Ik heb toch het recht om te vragen of het veilig is. Bovendien kan een test nooit kwaad, ook niet voor mannen.”

(Mieke Vercruijsse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content