Magnettix de Galliër

Jeroen Zuallaert
Jeroen Zuallaert

Het zijn spannende dagen voor CETA, het Europese vrijhandelsakkoord met Canada. Als het Waalse parlement zijn tegenstand deze week niet staakt, valt het vrijhandelsakkoord in duigen. De druk op minister-president Paul Magnette neemt toe.

In de discussie over CETA, het Europese vrijhandelsakkoord met Canada, lijkt Wallonië wel het Gallische dorp van Asterix. Tot voor kort leek het hele continent CETA te omarmen. Héél Europa? Nee. Eén klein regionaal parlement bleef koppig weerstand bieden. En hoewel er ondertussen ook in Duitsland, Ierland en Oostenrijk serieuze tegenstand bestaat, is het Waalse parlement tot vandaag het enige dat zich al uitsprak tegen het vrijhandelsakkoord. In Wallonië leeft vooral de vrees dat CETA als koevoet zou kunnen dienen om TTIP te ratificeren, het veel grotere handelsakkoord met de Verenigde Staten.

In tegenstelling tot Vlaanderen, waar CETA vrijwel geruisloos passeert, woedt in Wallonië wel het debat. PS, CDH, PTB en Ecolo zijn radicaal tegen. Er wordt nochtans veel in het werk gesteld om de Walen te overtuigen. Zo ontving de Waalse regering afgelopen week een ‘interpretatieve verklaring’ van het akkoord, waarmee de Europese Commissie het wantrouwen hoopt weg te nemen. Tegelijk werd een delegatie van Waalse parlementsleden ontvangen in Québec, in de hoop de plooien glad te strijken. De tijd dringt. Volgende week hoopt de Europese ministerraad de deal te sluiten. Zonder Belgisch akkoord lijkt CETA begraven.

Voor Waals minister-president Paul Magnette (PS) zijn de CETA-onderhandelingen stilaan een heilloos thema. In de peilingen lonkt de traditionele PS-aanhang steeds meer naar de extreemlinkse PTB. Overstag gaan en de deal toch aanvaarden zal bij een groot deel van de rode achterban op onbegrip stuiten. Aan de andere kant maakt Magnette zich zorgen over de gevolgen van een afwijzing. Zo verklaarde hij vorige week dat de Waalse regering onder zware Europese druk staat om in te binden. Ook de MR, de enige Franstalige partij die het verdrag steunt, maar die in Wallonië in de oppositie zit, voert de druk op. De Franstalige liberalen noemen Wallonië ‘het stoute jongetje’ van Europa, en waarschuwen dat de Waalse weerbarstigheid tot sancties zou kunnen leiden.

Na de ontslaggolf bij Caterpillar kan Wallonië nieuwe investeringen meer dan goed gebruiken. De PS stelt zich in Wallonië doorgaans bedrijfsvriendelijk op, maar dreigt nu de toorn van veel ondernemers over zich af te roepen. Magnette liet vorige week al voorzichtig weten dat een ‘aangepaste versie’ van het akkoord eventueel aanvaardbaar is, omdat Wallonië door zijn verzet al redelijk wat concessies had binnengehaald. Hij lijkt vooral tijd te willen winnen.

Als Wallonië deze week het akkoord keldert, zal de PS vanuit heel links Europa bijval krijgen voor haar stoutmoedige verzet. Of met die bijval ook investeringen zullen worden binnengehaald, lijkt dan weer uiterst twijfelachtig.

Jeroen Zuallaert

De Franstalige liberalen noemen Wallonië ‘het stoute jongetje’ van Europa.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content