'De Block pleegt schuldig verzuim' (Freya Piryns)

31/01/12 om 19:34 - Bijgewerkt om 19:34

De oppositiepartijen N-VA en Groen hebben kritiek op de manier waarop staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) de opvangcrisis aanpakt.

'De Block pleegt schuldig verzuim' (Freya Piryns)

© Belga

N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers vindt dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block de instroom van asielzoekers drastisch moet beperken. Groen-senator Freya Piryns verwijt De Block dan weer "schuldig verzuim".

Sarah Smeyers (N-VA): 'Pleister op een houten been'

"Op dit moment zijn noodopvangplaatsen noodzakelijk, op korte termijn. Maar zolang staatssecretaris De Block geen lange termijnoplossing zoekt, blijft elke noodplaats een pleister op een houten been", zegt Smeyers. "Pak de instroom aan, versnel de asielprocedure en stuur terug wie hier niet hoort: de economische vluchtelingen dus. Alleen zo kunnen zij die echt opvang nodig hebben, degelijk opgevangen worden", zegt het N-VA-Kamerlid.

Freya Piryns (Groen): 'Dit lijkt op Kafka'

Groen-senator Freya Piryns is niet te spreken over de manier waarop de staatssecretaris over het tekort aan opvangplaatsen voor daklozen communiceert. "Ze gaf vanmorgen aan dat noodopvang voor daklozen een lokale bevoegdheid is, maar ze vergeet erbij te zeggen dat ze zelf bevoegd is voor de OCMW's en het dus aan haar is om hen duidelijke richtlijnen te geven".

"Eenzelfde staatsecretaris die enerzijds door haar eigen dienst Fedasil laat zeggen 'wij kunnen u geen opvang geven wegens oververzadiging van het netwerk, gelieve u tot het OCMW te richten' en anderzijds de OCMW's toestaat te zeggen 'wij zijn niet bevoegd', dat lijkt niet alleen op Kafka, maar dat is ook schuldig verzuim", zegt Piryns. (Belga/EE)

Onze partners