De 15 beste vakantie-apps

Jeroen Zuallaert

Net omdat vakantie de meest onbekommerde periode van het jaar hoort te zijn, wordt het wel eens een nerveuze bedoening. Knack selecteerde de beste vakantie-apps, om u nu al in de stemming te krijgen.

Dude, where’s my tent?

Vakantie staat synoniem voor rust en onbekommerdheid, en dus ook voor nonchalance. Want na een fijne avond uit wordt iedereen wel eens geconfronteerd met een tijdelijk zwart gat in het geheugen. Op zulke momenten ontdekt de vakantieganger de ware existentiële vragen, zoals ‘waar heb ik mijn tent alweer opgezet?’, of ‘waar heb ik de auto geparkeerd?’. Via apps als TentSpotter of Car-Pass vindt zelfs de meest verstrooide vakantieganger zijn tent of wagen terug.

TentSpotter (voor iPhone, gratis)

Car-Pass Car Locator (voor iPhone en Android, gratis)

Hola supermercado

Er gaat niets boven de Middellandse Zee als reisbestemming. Alleen jammer van het lokale koeterwaals, die een vlot bezoek aan de lokale bezienswaardigheden en horeca bemoeilijken. Met een gespecialiseerde stemherkenningsapplicatie als SayHi Translate laat je de locals gewoon praten, en krijg je de vertaling kant en klaar – maar met de nodige grammaticale vrijbuiterij – op je scherm. Word Lens is zo mogelijk nog eenvoudiger: je richt je smartphone op een anderstalig bordje en ziet de tekst vertaald op je scherm verschijnen. Nadeel is dat Word Lens voorlopig slechts zes talen aanbiedt. En tot slot is er natuurlijk ook Google Translate, met meer dan zestig beschikbare talen een van de meest uitgebreide vertaalmachines van het web.

SayHi Translate (voor iPhone, 0,89 euro)

Word Lens (voor iPhone en Android, 3,99 euro)

Google Translate (voor iPhone en Android, gratis)

Weerbericht

Zoals het transcendente wezens betaamt zijn de weergoden grillig, ook op vakantie. Daarom is het handig nu en dan een weerbericht op te zoeken, al was het maar om de eeuwige twijfel tussen korte en lange broek voorgoed te beslechten. Een van de meest uitgebreide toepassingen heet Weatherpro, een app die wereldwijd verbazend accurate weerberichten verzamelt.

Weatherpro (voor iPhone, Android, 2,99 euro)

Oorstaafjes

Een urenlange tocht, zij het nu per auto, vliegtuig, trein of vliegdekschip: aangenaam is het nooit. Precair wordt de situatie pas wanneer u bij aankomst op zoek moet naar de oorstaafjes, en vaststelt dat u niet meer weet waar u ze gelaten hebt. Via de app GetPacked catalogeert u in welke koffer u welke snuisterijen hebt gestopt. Het is een kleine extra moeite, maar ontmijnt menig echtelijk conflict.

GetPacked (voor iPhone, 1,79 euro)

Trip-tips

Het kan de beste overkomen: u wordt wakker in een wildvreemde stad, zonder reisgidsen of reisgenoten. U besluit er het beste van te maken, maar weet dus niet wat er in die stad te beleven is. Met apps als Tripadvisor of Yelp kan u gericht op zoek naar hotels, restaurants of musea zoeken.

Tripadvisor (voor iPhone, Android, gratis)

Yelp (voor iPhone, Android, gratis)

Budget

Voor wie in tijden van crisis ook op vakantie de vinger op de knip wil houden, is er iReconcile. Met deze app kan u live het vakantiebudget bijhouden, zodat u niet moet wachten tot uw bank bepaalde transacties verrekend heeft. Voor wie buiten de eurozone reist, is XE Currency dan weer onontbeerlijk. De app berekent aan de hand van de laatste wisselkoersen, zodat u tenminste weet wat u betaalt.

iReconcile (voor iPhone, 1,59 euro)

XE Currency (voor iPhone, Android, gratis)

Noorden kwijt

Omdat u op vakantie naast het morele ook wel eens het geografische kompas uit het oog dreigt te verliezen, kan u maar beter een echt kompas aan boord hebben. Zo hoeft u voor exacte navigatie niet te wachten tot de poolster zichtbaar is. Voor de minder avontuurlijk aangelegde reiziger is er natuurlijk ook altijd Google Maps.

Compass (voor iPhone, Android, gratis)

Google Maps (voor iPhone, Android, gratis)

Door een (roze) bril

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. U zweert dat u dit gebouw al eerder hebt gezien, maar kan zich niet meer herinneren hoe het ook alweer heette, en vanwaar u het zou moeten kennen. Omdat u zich niet belachelijk wil maken bij de lokale bevolking, gebruikt u Google Goggles. Richt uw telefoon op het gebouw, en u wordt direct naar de relevante Wikipedia-pagina’s doorverbonden.

Google Goggles (voor iPhone en Android, gratis)

Sch*ldw**rd

Zelfs in tijden van ontspanning voelt elke zomerklopper wel eens de aandrang een al te onbeschofte taxichauffeur of douanebeambte een verwensing naar het hoofd te slingeren. Swearport voorziet in een catalogus van krachttermen, waarmee u in 45 talen aan het schelden kunt. Af te raden in snackbars.

Swearport (voor Android, 0,8 euro)

Gratis Wi-Fi

Wie met al dat smartphone-reizen geld wilt besparen, is er doorgaans aan voor de moeite. Roamingkosten in het buitenland zijn absurd duur, dus wat u aan dat goedkope hotelletje bespaart, gaat rechtstreeks naar de telefoonmaatschappij. Daarom is het handig Wi-Fi Finder te installeren, waarmee je gratis internet-hotspots kan zoeken.

Wi-Fi Finder (voor iPhone en Android, gratis)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content