Daling criminaliteit zet zich voort: 'Meer blauw op straat werkt'

15/07/15 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

Het aantal geregistreerde criminele feiten is in 2014 opnieuw met 3,7 procent gedaald en deze trend zet zich door in het eerste kwartaal van 2015. Bijzondere aandachtspunten blijven de cybercriminaliteit, het homofoob en intrafamiliaal geweld en de strijd tegen de radicalisering.

Daling criminaliteit zet zich voort: 'Meer blauw op straat werkt'

Jambon en Geens © Belga Image

Dat kondigden minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aan bij de voorstelling van criminaliteitsstatistieken voor 2014.

Efficiënter

Zowel Jambon als commissaris-generaal van de federale politie, Catherine De Bolle, wees erop dat de daling van de criminaliteit onder meer veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van meer politie op straat, onder meer door de terreurdreiging. 'Blauw op straat werkt', besloot Jambon.

De minister wil de politie verder hervormen om de capaciteit efficiënter te kunnen inzetten. Dat wordt voor hem één van de opdrachten van het kerntakendebat dat met de federale en lokale politie en een aantal experten gevoerd wordt.

'Dark number'

De cybercriminaliteit is een blijvend aandachtspunt. De Bolle wees op het feit dat de cybercriminelen snel van tactiek veranderen. Zo stegen de feiten inzake hacking (+ 16,6 procent) en valsheid in informatica (+ 27,2 procent), maar daalde het informaticabedrog (- 7,6 procent) en sabotage (- 64 procent).

Opmerkelijke stijgers in 2014 zijn homofobie met een stijging van 141 naar 190 feiten (+ 34,8 procent) en racisme en xenofobie met een stijging van ruim een kwart tot 1.036 feiten. Hierbij mag het 'dark number' niet vergeten worden. Zowel politie als regeringsleden benadrukten de noodzaak om de aangiftebereidheid te doen toenemen.

Terrorisme

Voorts is er ook een sterke toename in feiten rond terrorisme als gevolg van de toestand in het Midden-Oosten. Er werden 138 dossiers voor lidmaatschap van een terroristische groep geopend, een verdubbeling in vergelijking met 2013 en 19 dossiers van huursoldaten, vijf maal meer dan het jaar voordien. Voor de meeste vertrekkende Syriëstrijders wordt een strafdossier geopend voor het misdrijf 'deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering'. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners