Cursus op komst om Franstalige huisartsen te helpen in strijd tegen alcohol

02/08/16 om 09:11 - Bijgewerkt om 10:25

In september kunnen Franstalige huisartsen een lessenreeks volgen over hoe ze moeten omgaan met alcoholproblemen bij hun patiënten. Alcoholmisbruik is de tweede grootste oorzaak van vermijdbare overlijdens, en minder dan één patient op tien wordt correct behandeld.

Cursus op komst om Franstalige huisartsen te helpen in strijd tegen alcohol

© iStock

Achter het programma zitten de universiteiten van Luik en Louvain-la-Neuve, de ULB en de Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG). Dat schrijft Le Soir dinsdag. Specialisten van verschillende universiteiten zullen zestien vormingsdagen organiseren. Na de vorming krijgen de deelnemers een wetenschappelijk attest.

'De rol van de 3000 artsen die bij ons zijn aangesloten zal essentieel zijn in de behandeling van alcoholproblemen. Nu staan ze dikwijls machteloos tegenover de gevolgen van overmatig alcoholgebruik op de volksgezondheid', zegt dokter Bernard Dor, expert in alcohologie voor het SSMG en een van de initiatiefnemers. 'Alcoholmisbruik kan niet beschouwd worden als een persoonlijke keuze. Na tabak is alcohol de tweede grootste vermijdbare doodsoorzaak. 'De huisarts heeft nood aan specifieke vorming, die hem helpt om de synthese te maken tussen verschillende delen van dit complexe probleem', besluit de arts. (JVL)

Onze partners