Confronterende campagne: 'Ik ben geen racist, maar... word ongemakkelijk van Marokkaan naast me'

27/04/15 om 15:48 - Bijgewerkt om 19:44

'Ik ben geen racist, maar... wist je dat de meeste terroristen moslims zijn.' Met een confronterende campagne wil de organisatie Hand in Hand duidelijk maken dat racisme dagelijks voorkomt en dringend bestreden moet worden.

Confronterende campagne: 'Ik ben geen racist, maar... word ongemakkelijk van Marokkaan naast me'

'Ik ben geen racist, maar...' © Hand in Hand

'Ik ben geen racist, maar...', is voor veel mensen een excuus om net wél over de schreef te gaan en racistisch uitlatingen te verspreiden, stelt de vzw Hand in Hand. Daarom lanceert de organisatie een nieuwe campagne om mensen bewust te maken dat racisme nog dagelijks voorkomt.

In een filmpje wandelt een blanke dame over straat terwijl ze een discours afsteekt af beginnend met de zin 'ik ben geen racist, maar...'. Daarna volgt een hele resem van clichés over vreemdelingen. 'Als er een Marokkaan naast me zit word ik ongemakkelijk, hij moet maar eens een bom in zijn rugzak hebben. Want wist je dat dat de meeste terroristen, moslims zijn', klinkt het.

Zonder Haat Straat

Na een hele hoop beschuldigingen houdt het filmpje plots op. Want de kracht van de campagne is het interactieve aspect. Iedereen kan helpen de vrouw te onderbreken door op de neerwaartse duim te klikken. Bij elke dislike wordt het filmpje namelijk ingekort.

'Door zoveel mogelijk dislikes te verzamelen, kunnen we tonen dat we genoeg hebben van zulke racistische praat', staat te lezen op de website. Daarnaast kan de bezoeker op de site een manifest ondertekenen dat de overheid oproept meer te ondernemen tegen en racisme en discriminatie.

Hand in Hand lanceerde eerder de 'Zonder Haat Straat', na door de schietpartijen door van Hans Van Temsche in 2006 Antwerpen. De blauwe affiches, gebaseerd op de Antwerpse straatnaambordjes, werden maar liefst 220.000 keer verdeeld. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners