Commissievoorzitter Juncker op zoek naar vrouwelijke EU-commissarissen

08/07/14 om 08:00 - Bijgewerkt om 08:00

Marianne Thyssen (CD&V), Karel De Gucht (Open VLD), Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet (CDH) zijn kandidaat voor de functie van Europees commissaris. Naar verluidt is Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op zoek naar vrouwen waardoor Thyssen en Milquet meer kans maken.

Commissievoorzitter Juncker op zoek naar vrouwelijke EU-commissarissen

Marianne Thyssen (CD&V) © BELGA

Vier Belgische kandidaten dingen naar een plaatsje als Europees commissaris in de ploeg van Jean-Claude Juncker: Marianne Thyssen (CD&V), Karel De Gucht (Open VLD), Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet (CDH), dat schrijft De Tijd.

Aftredend premier Elio Di Rupo (PS) wil snel gaan met de aanwijzing van een nieuwe Europese commissaris. Daarom vroeg hij de voorzitters van de ontslagnemende meerderheid om aan te geven wie hun kandidaat is. Zo kwamen vier namen naar voor: Marianne Thyssen (CD&V), Karel De Gucht (Open VLD), Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet (CDH). Een socialistische naam wordt nog verwacht, volgens speculaties zou de keuze wel eens op Johan Vande Lanotte kunnen vallen.

De keuze van CD&V en Open VLD is allesbehalve onverwacht. MR schoof Didier Reynders naar voor, hij is ondertussen voor zowat alles kandidaat, schrijft De Tijd.

Voor De Gucht zou het alvast goed uitkomen als er geen consensus wordt bereikt in lopende zaken. Dan wordt zijn kandidatuur verlengd, tot dat duidelijk wordt hoe de volgende federale regering er zal uitzien.

Juncker wil vrouwen

Volgens de krant beschikt Marianne Thyssen over de beste kaarten aangezien de CD&V in welke federale coalitie ook 'incontournable' is. Bovendien is ze vrouwelijk en commissievoorzitter Juncker is net op zoek naar vrouwelijke commissarissen. Naar verluidt wil Juncker evenveel vrouwelijke commissarissen als zijn voorganger Barroso. Van de 28 Europese landen, hebben reeds 14 een kandidaat naar voor geschoven, daaronder slechts 3 vrouwen.

Dit nieuws bereikte ook CDH, daarom duidde de partij Milquet aan als kandidaat voor de Europese topjob.

Onze partners