Commissie spoorde 70.000 valse gokaccounts op

03/11/15 om 05:17 - Bijgewerkt om 05:16

Je aanmelden op een goksite met een valse naam is kinderspel. Minderjarigen, mensen met een gokverslaving of criminelen hebben zo de vrije hand om weddenschappen te blijven afsluiten. De Kansspelcommissie pakt nu valse accounts aan. Sinds september zijn er al 70.000 opgespoord.

Commissie spoorde 70.000 valse gokaccounts op

Koen Geens (CD&V), minister van Justitie © BELGA

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Sinds 2010 zijn er strenge regels voor de onlinegokkantoren, maar in de praktijk blijven die dode letter. Men moet zich dan wel eerst registreren voor men een gok kan wagen, maar er is nauwelijks controle op de ware identiteit. Ook op de herkomst van het geld dat vergokt wordt, is er geen controle. Zwart geld kan via het gokcircuit witgewassen worden.

De Kansspelcommissie stelt hier nu op aangeven van bevoegd minister Koen Geens (CD&V) paal en perk aan. Sinds september kan de commissie het rijksregisternummer ook effectief koppelen aan de naam en het adres van de persoon die zich inschrijft. Sindsdien zijn 70.000 valse accounts opgespoord, en dat aantal kan volgens de diensten groeien tot 200.000 of zelfs 300.000.

Vanaf begin volgend jaar wordt het opsporingssysteem sluitender. Dan zal het niet meer mogelijk zijn om met een valse naam te registreren.

Nationale Loterij

"Onze informatici zijn volop bezig om dat ook technisch mogelijk te maken", zegt Peter Naessens van de Kansspelcommissie in de kranten.

Op de achtergrond speelt een etterend conflict tussen de Nationale Loterij en de sector van onlinegokkantoren. In een furieuze brief aan de Kansspelcommissie viel CEO Jannie Haek de valse accounts aan.

(Belga/RR)

Onze partners