Christelijke basis vraagt vrouwelijke priesters

© Franky Verdickt
Chris De Stoop
Chris De Stoop Chris De Stoop is redacteur van Knack.

Het minste wat de nieuwe paus kan doen, is de wijding van vrouwen en gehuwden, vindt de christelijke basisbeweging, die zelf al langer op die manier de eucharistie viert.

‘Op veel plaatsen in Vlaanderen zijn er nu christelijke groepen en zelfs parochies waar vrouwen en gehuwde mannen voorgaan in vieringen die ze ongegeneerd eucharistievieringen noemen’, zegt Paul De Witte, woordvoerder van de Basisbeweging, een netwerk van kritische christenen en basisgroepen. Het minste dat ze van de nieuwe paus verwachten, is dat hij het ambt openstelt voor vrouwen en gehuwden.

Volgens recent onderzoek van de Leuvense universiteit (ISPO) vinden acht op tien Vlamingen die zich katholiek of christelijk noemen, dat vrouwen en gehuwde mannen priester moeten kunnen zijn. Slechts 18 procent stemt nog in met een conservatieve wending. Bijna acht op tien katholieke Vlamingen zijn beschaamd en teleurgesteld in de kerk als instituut. Dat heeft vooral te maken met morele kwesties, en niet in het minst de pedofiliecrisis.

‘Ongeveer vijftig groepen maken nu deel uit van de Basisbeweging’, aldus Paul De Witte. ‘Een groot deel is al tussen de jaren ’70 en ’90 ontstaan. We zien tot onze vreugde ook een paar jongerengroepen de kop opsteken. Maar een nog meer markante en hoopvolle evolutie is dat ook steeds meer gewone parochies aansluiting vinden bij onze doelstellingen. Zij kiezen voor de vlucht vooruit, en dat kan tot een dijkbreuk leiden. Kerkelijke leiders laten in Vlaanderen de groepen hun gang gaan en grijpen niet meer in.’

Volgens de strikte leer plaatsen die gemeenschappen zich zo buiten de kerk. In basisgemeenschap De Lier in Brugge is Sabine Vanquaethem, regentes geschiedenis-godsdienst, een van de voorgangers in de zondagsviering: ‘Ja, ik wil gewijd worden. Wel meer vrouwen staan hiervoor klaar. Wij blijven onszelf binnen de katholieke kerk situeren. Meer nog: we zouden het waarderen indien onze voorgangers een mandaat en zegening zouden krijgen van de plaatselijke bisschop. Dan zouden we al niet meer het gevoel moeten hebben in het verborgene te werken.’ (CDS)

Een uitgebreid artikel over christelijke basisgroepen in Vlaanderen vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content