Charles Michel: ‘Voorakkoord is nog geen klimaatakkoord’

© Belga

Premier Charles Michel counterde vandaag de berichten dat er binnen de regering gekibbel is over het Klimaatakkoord. Hij sprak verder ook zijn steun uit voor minister van Mobiliteit Jacqueline Galant. ‘Ze is onvoorzichtig geweest, maar handelde ter goeder trouw.’

De federale regering wil er alles aan doen om snel tot een intra-Belgisch klimaatakkoord te komen, maar een voorakkoord is nu eenmaal nog geen finaal akkoord. Dat heeft premier Charles Michel in de Kamer gezegd na een week van discussie, ook binnen zijn regering.

Oppositiepartijen PS, sp.a, Groen en cdH verweten Michel dat hij met de billen bloot staat. Niet alleen is er nog steeds geen klimaatakkoord, N-VA-vicepremier Jan Jambon trok ook openlijk het voorakkoord – onderhandeld door Michels partijgenote Marie-Christine Marghem – in twijfel. Nog maar eens gekibbel dus, klonk het.

Technische kwestie

Michel ziet dat anders. “Er is een verschil tussen een akkoord en een voorakkoord”, peperde hij de oppositie in. Het was van bij de start de bedoeling dat de bevoegde ministers zouden terugkoppelen naar hun respectievelijke regeringen. De premier leek de problemen bovendien af te doen als een technische kwestie. In het weekend was meteen duidelijk dat er nog twijfels bestonden over de cijfers, argumenteerde hij.

Voor het federale niveau was met name de vraag of groene stroom uit het buitenland en de waterturbines van Coo in rekening genomen mochten worden als hernieuwbare energie. “Onmiddellijk zijn er dus technische verificaties gevraagd bij de Europese Commissie”, vervolgde Michel. Dat die intussen liet weten dat de twijfelgevallen niet meegeteld mogen worden, “is een feit waar we rekening mee moeten houden”. “Dat punt is nu uitgeklaard. Op basis daarvan heb ik minister Marghem gevraagd om de onderhandelingen voort te zetten”, besloot Michel, die alles wil doen om tot een akkoord te komen. “Maar ik wil een akkoord dat realistisch en realiseerbaar is. Anders zullen we al snel Europese boetes moeten betalen en dat zou toch ook geen zin hebben.”

De oppositie toonde zich allerminst overtuigd.

Jacqueline Galant (MR), minister van Mobiliteit
Jacqueline Galant (MR), minister van Mobiliteit© BELGA

‘Jacqueline Galant was onvoorzichtig, maar ter goeder trouw’

Premier Charles Michel laat minister Jacqueline Galant (MR) niet vallen, maar vindt wel dat ze “onvoorzichtig” geweest is bij de aanstelling van advocatenkantoor Clifford Chance. Dat liet hij donderdag verstaan in de Kamer. De oppositie blijft erbij dat Galant niet onvoorzichtig was, maar onwettig gehandeld heeft.

Galant kwam deze week onder vuur over de aanstelling van advocatenkantoor Clifford Chance als consultant en voor juridische bijstand in een geschil met de Europese Commissie. Volgens de oppositie volgde ze niet alleen niet de juiste aanbestedingsprocedure, maar loog ze nadien ook in de Kamer door de affaire af te wentelen op haar administratie.

Premier Charles Michel behoudt echter het vertrouwen in zijn partijgenote. “Ik ben ervan overtuigd dat ze ter goeder trouw gehandeld heeft”, onderstreepte premier Michel. “Was ze onvoorzichtig? Ja. Ik denk dat ze onvoorzichtig was. In dit dossier was het beter geweest om te kiezen voor een aanbestedingsprocedure met meerdere kantoren.”

Verzachtende omstandigheden

De eerste minister ziet echter een reeks verzachtende omstandigheden. Niet alleen was het kabinet-Galant zich nog volop aan het installeren toen het kantoor onder de arm genomen werd, de regels rond openbare aanbestedingen zijn ook erg complex en de jongste jaren meermaals gewijzigd. Het is dus niet altijd even duidelijk welke procedure juist gevolgd moet worden, argumenteerde de premier.

Michel wil zijn Kanselarij daarom aan het werk zetten om duidelijke instructies uit te werken, zodat steeds duidelijk zal zijn welke typeregels wanneer moeten gelden. Tegelijk engageerde hij zich tot “volledige transparantie” ten aanzien van het parlement.

De oppositie was allerminst overtuigd. “Dit is geen onvoorzichtigheid, dit is gewoon illegaal”, foeterden Karine Lalieux (PS), Benoît Hellings (Ecolo), Vanessa Matz (cdH) en Marco Van Hees (PVDA). Ze vinden het onvoorstelbaar dat de premier zijn minister moet herinneren aan de basisregels die gelden rond openbare aanbestedingen. “En de manier waarop u haar tot de orde roept, weegt bijzonder licht.” (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content