Nieuwe Europese sancties tegen Arabische dictators

© Reuters

Nadat hij vorige keer nog buiten schot bleef, gaat de Europese Unie nu toch ook de Syrische president Bashar Al-Assad een reeks sancties opleggen.

Dat zijn de Europese ministers van Buitenlandse Zaken maandag overeen gekomen. Al-Assad en negen andere toplui van het regime krijgen een inreisverbod en zien hun deviezen bevroren. Ook bondgenoot Iran, Libië en Wit-Rusland krijgen nieuwe sancties opgelegd.

Een kleine twee weken geleden besloten de Europese lidstaten al tot een eerste reeks sancties tegen dertien Syrische verantwoordelijken. President Al-Assad zelf bleef echter gespaard. De EU wilde Al-Assad naar eigen zeggen de kans laten om alsnog de juiste keuze te maken en de repressie van de bevolking te stoppen, maar leek vooral erg verdeeld over de kwestie.

Al-Assad: Inreisverbod & bevriezing deviezen

Het aanhoudende geweld noopt de Unie nu alsnog tot sancties tegen Al-Assad zelf. Naast het inreisverbod en de bevriezing van zijn deviezen, besloten de buitenlandministers ook tot een wapenembargo en een tijdelijke stopzetting van de ontwikkelingshulp. De Europese Investeringsbank werd dan weer opgeroepen geen nieuwe financieringsoperaties goed te keuren.

Toch gaat Europa voorlopig niet zo ver als de VS. Bij het afkondigen van sancties tegen Al-Assad vorige week gaf president Barack Obama hem de keuze tussen “de transitie leiden of vertrekken”. De EU stelt de Syrische president voorlopig niet voor het blok, maar als hij niet “snel” het roer omgooit is de Unie naar eigen zeggen klaar om “extra maatregelen te nemen indien nodig”.

Volgens Belgisch buitenlandminister Steven Vanackere kan de Europese Unie best proberen “buiten de 27 nog landen zover te krijgen druk te zetten” op het Syrische regime. Hij denkt onder meer aan Rusland en Turkije en ziet de blokkering van een Syrisch zitje in de mensenrechtenraad alvast als een succesvol voorbeeld.

Iran

De Europese Unie beperkt zich echter niet tot Syrië. Ook bondgenoot Iran krijgt nieuwe sancties opgelegd, zowel voor zijn steun aan het gewelddadige neerslaan van de Syrische opstanden, als voor de aanhoudende twijfel over zijn nucleair programma. Concreet werd de lijst met mensen onder inreisverbod en met bevroren deviezen uitgebreid met nieuwe namen.

Libïe

In Libië voegde de EU dan weer een Libische vliegmaatschappij en een persoon uit de entourage van kolonel Kadhafi toe aan de lijst met geviseerde personen. Tot slot namen de buitenlandministers ook Wit-Rusland in het vizier. De Unie pikt het niet dat president Aleksander Loekasjenko oppositieleiders voor de rechter sleepte na verzet tegen zijn vierde ambtstermijn. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content