CDH wijst nota informateur De Wever af

Bart De Wever (N-VA) en Benoît Lutgen (CDH) © BELGA

CDH wijst de nota van informateur Bart De Wever (N-VA) af. Volgens Benoit Lutgen schetste De Wever in zijn nota geen ‘project voor een België dat vooruit gaat’.

Het CDH wijst de nota van informateur Bart De Wever (N-VA) af. Dat zeggen verschillende bronnen binnen de partij.

Eerder hadden CD&V en MR zich wel bereid verklaard om op basis van de nota onderhandelingen te starten voor de vorming van een centrum-rechtste federale regering.

Dat cdH zo duidelijk “neen” zegt, is toch verrassend. Volgens de informatie die erover uitlekte, leek de nota van De Wever erg weinig hete hangijzers te bevatten. Zo was er geen spoor van een grote hervorming van de automatische loonindex of een beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd. Bovendien bleek ook van communautaire aspiraties geen sprake. Maar dat overtuigde Lutgen niet.

‘De wolf is geen lammetje geworden’

“De twijfel over het communautaire is niet weggenomen”, beklemtoonde hij. “Dit is nog steeds een rechts project dat neigt richting confederalisme en separatisme. De wolf is geen lammetje geworden.” De CDH-voorzitter heeft naar eigen zeggen echt geprobeerd zonder a priori’s te werken, “maar de N-VA is een eurosceptische partij en staat sceptisch tegenover België”.

Volgens Lutgen kan je “op 1.001 manier communautaire zaken doen”, bijvoorbeeld door in de sociale zekerheid beslissingen te nemen die het ene landsdeel veel meer bevoordelen dan het andere. De CDH-topman verwees ook expliciet naar het eerste punt van de N-VA-statuten, dat nog steeds een onafhankelijk Vlaanderen als doel stelt.

Vertrouwen is voor Lutgen het ordewoord. En dat was er onvoldoende tussen de vier partijen, maar ook tussen MR en CDH. Tegelijk ontbrak elk spoor van “een project voor een België dat vooruit gaat”, aldus de CDH’er.

Eurosceptische fractie

En ook de N-VA-keuze voor de eurosceptische fractie in het Europees parlement was voor CDH een bewijs van de “eurosceptische” en “Belgo-sceptische” bedoelingen van de Vlaams-nationalisten. “De duivel zit hem soms in de details”, zo verwoordde de CDH’er het voorts. “Er staan zaken in de nota, maar er zijn ook zaken die er niet inzitten. Er is geen engagement van federale loyauteit of een engagement om de zesde staatshervorming – met bijvoorbeeld een metropolitane gemeenschap – loyaal uit te voeren.”

Een link met de regionale regeringsvorming – waar het CDH zijn lot verbonden heeft aan PS en FDF – ontkende Lutgen met klem. Waarom hij dan toch vier weken de lijnen met N-VA openhield? “Het is toch normaal dat ik inging op de uitnodiging van de informateur om ons programma en onze prioriteiten uit te leggen”, aldus de CDH’er.

Fiscale hervorming

De CDH’er bevestigde wel dat bepaalde sociaal-economische punten uit de nota best interessant zijn. Zoals bijvoorbeeld een fiscale hervorming. “Ik heb de nota niet zomaar in een hoek gegooid”, verzekerde hij. Maar Lutgen heeft naar eigen zeggen heel wat gevraagde garanties niet gekregen. Bijvoorbeeld ook niet over de gezondheidszorg, waar CDH de zekerheid vroeg dat het huidige niveau van zorg voor alle patiënten gewaarborgd zou blijven. Volgens Lutgen zouden de plannen van de informateur de middenklasse en de lagere inkomens bovendien zwaar treffen. De nota voorzag volgens hem wel degelijk een loonmatiging met vier procent, wat een gemiddelde arbeider volgens hem 750 euro per jaar zou kosten.

Lutgen zei tot slot te hopen dat zijn afwijzing geen startschot zal zijn voor een lange crisis. “Ik hoop van niet, er zijn alternatieven die mogelijk zijn”, besloot hij. “Met of zonder de PS, wat voor mij telt, is het project.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content