CD&V pleit voor nieuw wetgevend kader voor levenloos geboren kinderen

01/11/16 om 08:32 - Bijgewerkt om 09:14

CD&V pleit ervoor dat kinderen die levenloos geboren worden na een zwangerschap van minder dan 180 dagen, toch met naam en voornaam kunnen worden opgenomen in het geboorteregister.

CD&V pleit voor nieuw wetgevend kader voor levenloos geboren kinderen

Sonja Becq (CD&V) © BELGA

'We hopen met dit voorstel eindelijk een doorbraak te realiseren. Voor ouders kan dit echt een belangrijke steun zijn in het rouwproces', zegt CD&V-Kamerlid Sonja Becq.

Op dit moment wordt enkel een akte van levenloos kind opgemaakt voor het overlijdensregister na een zwangerschapsduur van 180 dagen. Bij een kortere zwangerschapsduur is geen akte mogelijk. 'Of hun baby nu voor, tijdens of na de geboorte overlijdt, maakt voor ouders geen enkel verschil. Het kind wordt geboren en maakt deel uit van het gezin. Ouders verwachten hier erkenning, ook vanuit de overheid', zegt Becq daarover. De CD&V-politica heeft een nieuw voorstel klaar om ook al een geboorteakte mogelijk te maken voor levenloos geboren kinderen na een zwangerschap van minder dan 180 dagen.

'Ouders hebben hierin een vrije keuze, zij zijn tot niets verplicht', licht Sonja Becq toe. De akte zou geen enkel rechtsgevolg noch sociale rechten doen ontstaan. 'Wel geven we de ouders de mogelijkheid om het kind naast een voornaam ook een familienaam te geven, zoals in Nederland en Frankrijk. Op deze manier komen we tegemoet aan de vraag van vele papa's en mama's om het kind een volwaardige erkenning te geven.'

Becq hoopt dat de coalitiepartners zich in het voorstel kunnen vinden. 'Dit dossier sleept al te lang aan. Met ons aangepast voorstel hopen we nu eindelijk een wetgevend kader te scheppen dat een rouwproces op maat van de ouders mogelijk maakt', aldus nog de CD&V-politica. (Belga/KVDA)

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info